Acasă Editorial JANDARMII ILFOVENI LA ORA BILANȚULUI

JANDARMII ILFOVENI LA ORA BILANȚULUI

DISTRIBUIȚI

NICIUN ACT DE AGRESIUNE ÎMPOTRIVA COPIILOR PE TERITORIUL ILFOVULUI, ÎN 2014

  •  70% din resursele operaționale – pentru protecția antiteroristă și protecție instituțională
  • Jandarmii ilfoveni, activități de intelligence în 2014
  • În ultimii ani, bugetul jandarmilor ilfoveni a crescut ca Făt-Frumos
  • În 2014 nu a fost înregistrată nicio faptă de corupție în cadrul instituției

 Sub deviza ”Protecție prin intervenție!”, col. Bogdan Enescu a prezentat la 29 ianuarie, în cadrul reuniunii Colegiului Prefectural, Bilanțul activității Jandarmeriei Ilfov pentru anul 2014.Referitor la dinamica fenomenului infracțional a fost subliniat faptul că în perioada ianuarie – septembrie 2014 au fost sesizate 10.524 infracțiuni, valori ”aproximativ comparabile cu perioada similară a anului 2013”. Dintre infracțiunile sesizate, 47% au fost înregistrate în mediul urban, adică în cele opt orașe ale județului Ilfov, și 53% în mediul rural. 

Prezentare1

Dintre genurile de infracțiuni se observă scăderi la cele de tentativă de omor și tâlhărie, precum și la infracțiunile stradale. Un lucru îmbucurător, semnalat și de prefectul Daniel Rășică, este că anul trecut pe raza județului Ilfov nu a existat niciun act de agresiune împortiva copiilor. Infracțiunile stradale au fost înregistrate în proporție de 60% în mediul urban.

Acest aspect demonstrează, în mod evident, că principalele structuri ale MAI – Jandarmeria și Poliția – împreună, au găsit formula optimă pentru eficientizarea și integrarea activității lor pe acest segment important de activitate, asigurând un climat de ordine și siguranță publică adecvat în zona de competență”, a declarat Enescu.

Acesta a reamintit că instituția pe care o coordonează execută misiuni de asigurare a ordinii publice, misiuni de menținere a ordinii publice (prin patrule auto de ordine publică independente în mediul urban și rural, în zonele turistice, de camping și pe traseele adicente, în zona de dispunere a obiectivelor diplomatice dispuse în zona de competență, în Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” – Otopeni, cu ocazia tranzitării zonei de competență de către delegațiile oficiale, în zona de dispunere a unităților de învățământ sau în sprijinul acestora cu ocazia desfășurării diferitelor examene naționale pe parcursul întregului an școlar, în sediile instanțelor judecătorești), misiuni de intervenție, în special la solicitarea Poliției în vederea aplanării unor stări conflictuale, la apelurile sosite prin 112 sau protecția antiteroristă a obiectivelor și misiuni de pază și protecție instituțională. Pentru acestea din urmă sunt alocate 70% din resursele operaționale ale unității, repartizate în cinci detașamente.

În prezent, jandarmii ilfoveni asigură paza și protecția pentru 20 de obiective de interes strategic sau de importanță deosebită aparținând serviciilor speciale, Ministerului Justiției, Ministerului Public, Ministerului Educației, Ministerului Finanțelor Publice și MAI. De asemenea, jandarmii ilfoveni supraveghează două conducte magistrale pentru transportul produse petroliere, însumând 100 de kilometri.

Palierul operațional al jandarmilor ilfoveni mai cuprinde misiuni de intervenție și protecție pentru înfăptuirea și asigurarea celerității actului de justiție, combaterea fenomenului infracțional și apărarea drepturilor și libertăților fundamentale, apărarea proprietății publice și private, prevenirea și combaterea amenințării teroriste și culegerea, procesarea, analiza, sinteza, valorificarea și diseminarea informațiilor/cercetare-documentare.

În privința suportului logistic, Jandarmeria Ilfov s-a străduit și în acest an să mențină în stare de funcționare mijloacele auto din dotare, să asigure mentenanța și echipamentul de serviciu și protecție pentru întreg personalul unității.

În ceea ce privește suportul financiar, raportul arată că nu au existat probleme cu asigurarea drepturilor salariale, asigurarea derulării procedurilor de achiziții și efectuarea plăților către furnizorii de utilități, bunuri și servicii.

La capitolul realizări importante ale activității de suport logistic și financiar, col. Enescu a evidențiat gestionarea unui buget anual de circa șase milionae de euro, alocat pentru cheltuieli de personal, bunuri, servicii și investiții. Bugetul gestionat în anii 2012 – 2014, pe linie de bunuri și servicii, este comparabil cu bugetul alocat unității, la același titlu, în perioada 2002 – 2012.

Tot cu prilejul prezentării bilanțului, a fost evidențiată colaborarea cu celelalte structuri din sistemul operațional, informațional, tehnic și de expertiză, iar în ceea ce privește politica de resurse umane, la nivelul unității ilfovene a fost implementat conceptul resursei umane în centrul preocupării activității manageriale, considerată ”principala și cea mai valoroasă resursă”.

Nu în ultimul rând, în privința managementului unității este de remarcat faptul că din 2009 până în prezent nu a fost constatat în rândul personalului Jandarmeriei Ilfov nicio faptă de corupție și nicio acuzație de abuz în serviciu.

Principalele direcții de acțiune pentru 2015 vizează consolidarea punctelor forte, identificarea punctelor slabe și stabilirea unui set de măsuri integrate pentru eliminarea lor, minimizarea amenințărilor și valorificarea oportunităților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here