Acasă Economie Lansare a Sistemului Garanție-Returnare

Lansare a Sistemului Garanție-Returnare

DISTRIBUIȚI

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a participat astăzi la evenimentul de lansare a Sistemului Garanție-Returnare (SGR), care a avut loc la un retailer autohton din București. De astăzi, SGR devine obligatoriu pentru toți producătorii și comercianții care pun în vânzare produse în ambalaje SGR. Alături de ministrul mediului, la eveniment au participat Nicolae Ciucă,  Preşedintele  Senatului României, reprezentanți ai Parlamentului, ai Guvernului României și ai RetuRO, administratorul care a implementat Sistemul Garanție-Returnare la nivel național.

„Sistemul Garanţie-Returnare devine funcţional în România, de astăzi, ocazie cu care ţara noastră va deţine al doilea cel mai mare sistem de acest fel din Europa, după cel al Germaniei. Ne dorim cu toții ca SGR să transforme țara noastră din  țara depozitării în țara reciclării. Totodată, îmi doresc ca acest proiect să fie  o moștenire pe care o lăsăm copiilor noștri, ca mesaj, ca atitudine, ca punct dincolo de care nu mai există întoarcere față de prețuirea față  de natură. SGR va primi sprijin din partea tuturor românilor și putem să spunem că va fi cel mai mare Sistem Garanție-Returnare din lume. Un proiect mare, în opinia mea,  este acel proiect care pune toată țara în mișcare, care implică toți românii și reușește să schimbe viața fiecăruia dintre noi. Acest sistem ne va uni pe toți și nu întâmplător i-am spus Hora Reciclării. SGR este cu siguranță binevenit, pentru că pornim de la o rată de 12-13% la colectare separată și ne propunem pentru 2024 o țintă de colectare de  65%, pentru 2025 – 80%, iar începând cu 2026, speranța noastră este că acest sistem va genera o rată de colectare a acestor ambalaje de peste 90%,  a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.  

„Este un moment foarte important, pe care îl așteptăm de mai mulți ani și am reușit prin mai multe demersuri administrative să lansăm astăzi Sistemul Garanție-Returnare. Ne dorim cu toții un mediu mai curat și în acest sens, SGR este un proiect de căpătâi pentru țara noastră, care asigură, prin reciclare, materia primă pentru industria din România. În fiecare an, în România, conform datelor statistice, avem aproximativ 116 kg de ambalaje, de deșeuri, pe cap de locuitor, din care se reciclează mai puțin de jumătate. Practic, prin acest proiect, reușim să punem în valoare angajamentul nostru pentru a avea o abordare prietenoasă cu mediul înconjurător și totodată, să colectăm cât mai multe deșeuri. SGR este destinat să acopere colectarea și reciclarea a 7 miliarde de pet-uri pe an, cantități importante atât pentru mediu, cât și pentru economie”, a declarat Preşedintele  Senatului României, Nicolae Ciucă.

Prin sistemul Garanție-Returnare, românii vor plăti o garanție de 0,50 RON la achiziția unei  băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

În calitate de administrator al SGR, RetuRO a anunţat că va deschide 17 centre specifice, în următorul an, unde va transporta ambalajele de băuturi colectate de la aproximativ 80.000 de comercianţi. Acestea vor fi numărate, sortate şi pregătite pentru transport către companiile de reciclare, în vederea producerii de materie primă reciclată, care va fi folosită la producţia de noi ambalaje de băuturi.

Proiectul de Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile a fost aprobat anul trecut, de Guvernul României, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

 

3 COMENTARII

  1. […]  167674 – 30112023 – Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a participat astăzi la evenimentul de lansare a Sistemului Garanție-Returnare (SGR), care a avut loc la un retailer autohton din București. De astăzi, SGR devine obligatoriu pentru toți producătorii și comercianții care pun în vânzare produse în ambalaje SGR. Alături de ministrul mediului, la […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here