Acasă Economie LASERUL DE LA MĂGURELE, DEBLOCAT

LASERUL DE LA MĂGURELE, DEBLOCAT

DISTRIBUIȚI

laserConstrucția celui mai mare laser din Europa, de la Măgurele, proiectată în una dintre cele mai mari clădiri alimentate cu energie din surse neconvenționale, a fost deblocată de Apele Române. După cum am a relatat Viitorul Ilfovean și după apelul făcut în presa centrală, cei de la Apele Române  au emis avizul de care constructorii aveau nevoie pentru realizarea celor peste 1.000 de pompe geotermale care vor asigura energia centrului de cercetare. Cu o întârziere de aproape un an, care a antrenat și alte intârzieri în cadrul constructiei civile, Apele Române au acordat acest aviz. De câteva zile, constructorul a început forările, potrivit HotNews.ro, care îl citează pe directorul proiectului, Nicolae Zamfir.

Zamfir a precizat că nu a primit nicio explicație din partea autorităților pentru întarzierea acordării acestui aviz. Pe platforma de la Măgurele au început forajele, care respectă condiția pusă în aviz. Condiția a fost ca, la o anumită adîncime, constructorul să pună un strat mai izolant decât restul materialului, care să nu permită permeabilitatea între straturile acvifere. Adâncimea forajelor este de 120 de metri, iar la 60 de metri constructorul va trebui să adauge acest strat de izolare.

Directorul pilonului din România al proiectului paneuropean a afirmat că va avea o întâlnire cu antreprenorul pentru a vedea în cât timp va putea să recupereze întârzierile generate de forajele geotermale întrucât clădirea de la Măgurele trebuie finalizată în iunie 2015, moment de la care începe montarea echipamentelor mari.

Pe lângă întârzierea înregistrată în eliberarea avizului pentru foraje, “sunt probleme legate de rezolvarea unor lipsuri din proiectul inițial, sunt dispoziții de șantier care trebuie puse în practică și trebuie aplicate niște cerințe ale comunității științifice, dar care nu afectează graficul construcției. De exemplu, ariile experimentale s-au redefinit, deci camerele de 7.000 de metri pătrați în care se vor face experimentele s-au redefinit și cei care produc echipamentele mari au avut și ei câteva sugestii de optimizare a plasamentului unităților, în acord cu proiectul lor”, a adăugat managerul proiectului.

În august a.c., Nicolae Zamfir a avertizat că “proiectantul general răspunde foarte greu la solicitări de schimbări, de detalii de execuție. Aceasta este o altă problemă pe care o avem de un an de la proiectantul Hachiko Design”.

Cei de la Apele Romane au susținut că a dat un aviz proiectului în 2011, însă prin acesta a reglementat ”doar solutțile de alimentare cu apă, canalizare și epurare ape uzate, nu și forajele”. Administrația Națională Apele Române a afirmat că abia în 2013 constructorul Strabag a cerut informații despre procedura de avizare a unor ”lucrări de forare în sistem geotermal”. Instituția a susținut, de asemenea, că ar exista riscul poluarii unor surse de apă din cauza sistemului geotermal care va fi folosit. ”Avizul de gospodarire a apelor pentru realizarea celor 1.080 de de foraje de schimb geotermic va fi emis atunci când IFIN-HH va depune o documentație tehnică în care se vor prezenta toate datele solicitate, inclusiv cele referitoare la impactul asupra stratelor freatice traversate”, a anunțat Apele Române, într-un comunicat emis în august 2014.

Potrivit proiectului aprobat și finanțat de Comisia Europeană, energia centrului de cercetare va fi asigurată prin pompe geotermale. Forajele pentru aceste pompe trebuiau să înceapă anul trecut în octombrie, însa au fost blocate de lipsa avizului de la Apele Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here