Acasă Info Local Liberalii caută soluții după demisia lui Petrache

Liberalii caută soluții după demisia lui Petrache

DISTRIBUIȚI

Liberalii caută soluţia pentru mobilizarea partidului la viitorul referendum propus de preşedintele Klaus Iohannis, dar organizatorul mult-dorit întârzie să apară după retragerea lui Marian Petrache din funcţia de secretar general. Au loc întâlniri secrete între vechii liberali, în timp ce oamenii lui Blaga se agită şi ei şi emită pretenţii al funcţia numărul doi în partid, esenţială nu doar pentru asigurarea validării referendumului pe lupta anti-corupţie, dar mai ales în perspectiva organizării alegerilor interne în filiale şi a Congresului pentru şefia PNL din vară.

Iniţial, Petrache avea de gând să se retragă din funcţie în aceste zile, dar nu din motive de DNA, ci de sănătate. Actulul prim-vicepreşedinte Dan Motreanu urma să fie votat în funcţia de secretar general interimar într-un viitor Birou Permanent Naţional al partidului, de vreme ce acesta mai exercitase această funcţie, atât pe vremea când PNL era condus de Theodor Stolojan, cât şi în timpul preşedinţiei lui Călin Popescu – Tăriceanu. Totodată, Motreanu era susţinut de vechii liberali pentru candidatura la şefia partidului. Planul era bătut în cuie, stabilit, depindea însă de o songură condiţie – ca şi Motreanu să accepte.

Trimis în judecată de DNA în septembrie 2015, acuzat că a primit bani pentru finanţarea campaniei electorale din 2008, Motreanu tot aşteaptă de atunci o soluţionare a situaţiei sale în instanţă şi este dispus să accepte propunerile colegilor săi de partid doar în cazul unui verdict favorabil.

”Nu vrea să încurce pe nimeni. Ce s-ar întâmpla dacă acum ar accepta să fie candidat la şefia PNL, iar peste două luni instanţa i-ar da o condamnare? Ar deveni o piatră de moară la gâtul PNL”, susţin surse apropiate prim-vicelui liberal, citate de stiripesurse.ro.

Până la Congres mai sunt patru luni, aşa că liderii din 28 de filiale judeţene, pe care tabăra vechilor liberali susţine că se poate baza, sunt dispuşi să aştepte ca Motreanu să-şi rezolve problemele cu justiţia. Pe de altă parte, nu vor să accepte niciun refuz din partea acestuia când vine vorba să preia ştafeta secretariatului general din mâinile lui Petrache. Alte nume vehiculate prin partid, precum Mihai Voicu sau Iulian Dumitrescu pentru postul de secretar general, nu sunt considerate viabile, fie din cauza lipsei de susţinere pentru cei în cauză, fie pe fondul lipsei lor de experienţă în acest domeniu.

Conform unor surse din conducerea PNL, Motreanu tot ezită să facă acest pas pe motiv ca propriile probleme nu-i permită să se ocupe în mod eficient de reorganizarea partidului şi mobilizarea activiştilor liberali pentru referendumul din martie. Un eventual succes al acestui plebiscit, marcat prin validarea sa printr-o prezenţă ridicată la urne i-ar putea oferi şi impulsul necesar şi legitimitatea pentru a-şi depune cu succes candidatura la şefia partidului. Cel puţin aşa speră vechii liberali, care fac totul în aceste zile pentru a-şi păstra influenţa şi puterea în partid şi după Congres.

Tocmai din această cauză, ieri seară, Motreanu a fost băgat în şedinţă de colegii săi într-o locaţie prin Capitală, pentru a-l convinge să accepte nominalizarea ca numărul doi în partid şi ulterior, candidatura la şefia PNL. Discuţiile au avut un caracter ultimativ.

”Dan Motreanu nu are de ales. Fie joacă acum şi se implică, fie nu va mai conta deloc pe viitor în partid”, susţin sursele citate, care nu au uitat modul în care Motreanu a refuzat să preia frâiele partidului din mâinile lui Klaus Iohannis, după ce acesta a fost ales preşedinte al României.

În prezent, Motreanu nu zice nu, dar a cerut un răgaz până miercuri, joi, când va avea loc o nouă şedinţă a conducerii liberale pentru a lua o decizie.

De cealaltă parte, foştii democrat-liberali sunt conştienţi de dificultăţile provocate adversarilor din partid de retragerea lui Petrache şi de ezitările lui Motreanu şi intenţionează să folosească situaţia în folosul lor. Actualul lider interimar, Raluca Turcan provine din rândurile fostului PDL, dar este considerată în aceste cercuri că reprezintă mai mult interesele vechiului PNL, decât ale oamenilor lui Blaga. Ca atare, se va încerca marea cu degetul prin emiterea unor pretenţii la scaunul vacantat de secretar general interimar.

”Ca imagine şi nu numai, nu este deloc în regulă să schimbi un om suspect într-un dosar cu un altul trimis în judecată. Mulţi colegi vor pune sub semnul întrebării corectitudinea şi miza deciziilor pe care le va lua o astfel de persoană instalată ca secretar general în PNL. Pe  acest principiu,  și Blaga poate  fi secretar general”, au dezvăluit sursele citate, strategia pe care vor încerca să semene zâzanie în partid pentru a zădărnici planurile vechilor liberali.

Pentru a preîntâmpina o fractură şi mai mare în PNL, nu puţini sunt şi cei care speră că Petrache a făcut doar o simplă declaraţie de intenţie, sub imperiul emoţiilor provocate de anchetarea sa de către DNA, şi speră la o revenire a acestuia asupra acestei decizii de retragere, care lasă loc apariţiei unor noi conflicte în partid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here