Acasă Anchete Licitația pentru corvete, la Parchetul Militar

Licitația pentru corvete, la Parchetul Militar

DISTRIBUIȚI

Implicarea politicului, peste măsură

La 11 ianuarie 2019, secretarul de Stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esențial ”Corvetă multifuncțională”, a prezentat ministrului Apărării Naţionale un raport de informare cu privire la acest subiect.

Ignat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial ”Corvetă multifuncțională”.

Având în vedere acest aspect, precum şi faptul că, la această dată, există un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa S.A., ca parte la ”Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită ”anularea în tot a HG nr. 48/ 2018”, act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de Stat a informat cu privire la suspendarea  procedurii de achiziţie, până la clarificarea aspectelor semnalate.

Au depus oferte pentru corvetele respective şi pentru modernizarea celor două fregate din dotarea Forţelor Navale Române Naval Group, Franţa – Șantierul Naval Constanţa – 1,2 miliarde de euro, Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, Olanda – 1,255 miliarde de euro și Fincantieri SpA, Italia – 1,344 miliarde de euro.

Comisia de evaluare a stabilit iniţial că toţi ofertanţii îndeplinesc condiţiile tehnice stipulate in caietul de sarcini. Criteriul de departajare a fost considerat preţul cel mai scăzut şi astfel asocierea Naval Group, Franţa – Șantierul Naval Constanţa era desemnată câştigătoarea licitaţiei.

Comunicarea rezultatului însă nu s-a mai întâmplat, deşi termenul iniţial a fost 31 octombrie 2018, amânat pentru 15 noiembrie 2018, apoi 26 noiembrie 2019 și 12 ianuarie 2019.

Capital.ro susține că întârzierile ar fi de ordin politic: Liviu Dragnea ar fi făcut presiuni prin diverşi oameni cheie din PSD pentru ca licitaţia să fie câştigată de italienii de la Fincantieri SpA, cei care au depus cea mai scumpă ofertă. Pretextul utilizat ar fi unul de ordin tehnic. Termenul de livrare al olandezilor de la Damen şi al italienilor de la Ficantieri ar fi mult mai favorabil şi astfel Naval Group ar fi eliminat din ecuaţie. Pentru ca acest lucru să se întâmple s-a înfiinţat şi o Comisie de audit a procedurii de licitaţie (condusă de colonelul Adrian Pungă), care ar avea drept obiectiv anularea licitaţiei iniţiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here