Acasă Politic  Palatul Cotroceni: Jean Claude Juncker: România nu trebuie să exporte în Europa...

 Palatul Cotroceni: Jean Claude Juncker: România nu trebuie să exporte în Europa conflictele interne

DISTRIBUIȚI


          Președintele României, Klau Iohannis l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni pe preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE.

România nu trebuie să exporte în Europa conflictele interne, a atenționat Jean Claude Juncker, după întâlnirea, de la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis, șeful Comisiei Europene comentând, totodată că ”dacă ar intra în vigoare amnistia, ar fi un pas înapoi. Președintele Iohannis a precizat, la rândul său că, pentru el, ”statul de drept nu e negociabil”.

”Am vrut să reamintesc (în discursul de la Ateneu -n.r.) regulile europene. Este vorba de respectarea absolut necesară a statului de drept și nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esențiale. Aspectele esențiale ar fi afectate negativ dacă s-ar acorda o amnistie, așa cum preconizează unii din țara dvs. Dacă aceasta ar intra în vigoare, ar fi un pas înapoi”, a spus Juncker.

”Pentru mine statul de drept nu e negociabil. Nu putem în România să construim un sistem de justiție care nu e compatibil cu celelalte sisteme de justiție din Europa. Problemele de politică internă nu trebuie să afecteze progresele pe care le facem în timpul președinției și cred că acest lucru a fost înțeles de toate părțile”, spus, la rândul său, Klaus Iohannis.

Anterior, la începutul discuțiilor cu președintele român, Jean-Claude Juncker a spus că pentru o președinție de succes a Consiliului Uniunii Europene, România are nevoie de consens și coeziune la nivel național. La rândul lui, șeful statului a afirmat că președinția Consiliului Uniunii Europene este o ocazie bună pentru România de a-și arăta angajamentul față de proiectul european, iar România împărtășește în totalitate abordarea pro-europeană, pe care va continua să o aibă.

În ceea ce priveşte MCV, șeful statului a declarat că  a avut o primă discuţie cu preşedintele Juncker  în ianuarie 2015 şi una din primele teme discutate atunci a fost MCV.

„Am căzut amândoi de acord că varianta optimală este finalizarea MCV-ului până la încheierea mandatului comisiei Juncker. Evident că aici trebuie să jucăm şi noi rolul nostru, în special Guvernul şi Parlamentul, trebuie să găsească soluţiile cele mai potrivite pentru a îndeplini condiţiile negociate pe MCV. Dacă aşa se va întâmpla, sunt optimist că avem şanse de finalizare a acestui MCV”, a precizat Iohannis.

Declarații de presă comune:

Klaus Iohannis:

Am avut un dialog intens și constructiv cu președintele Juncker și cu comisarii europeni, cred că suntem bine pregătiți pentru perioada dificilă, dar interesantă, și credem cu rezultate. Noi considerăm CE un partener vital, cu care împărtășim obiectivul unei Europe mai puternice și mai eficiente. Acesta va fi și obiectivul pe durata celor șase luni.

Discuțiile de azi s-au concentrat pe dosare importante de pe agendă, dar am discutat și abordări generale importante pentru perioada următoare. Am discutat despre BREXIT, migrație, buget și despre cum vom face să construim o agendă oprimistă, realistă, bună și credibilă. În privința BREXIT, ne dorim o retragere ordonată a Marii Britanii și sperăm că așa va fi.

Gestionarea migrației rămâne un domeniu care necesită mare atenție, înțeleg că se așteaptă de la noi să căutăm cu partenerii cele mai bune soluții.

Summitul de la Sibiu din 9 mai va fi un reper pentru președinția noastră. Am fost de acord că orientările care vor fi trasate cu privire la viitorul european trebuie nsă răspundă așteptărilor cetățenilor UE.

Sunt încrezător că în următoarele șase luni vom lucra împreună pentru atingerea acestor obiective. Personal, sunt foarte angajat în acest demers, dar știu că toată lumea de la noi este foarte angajată și hotărâtă să ne prezentăm bine, pentru finalizarea multor dosare în lucru.

Jean Claude Juncker:

Suntem bucuroși să ne aflăm în România. Pentru mine, România nu este o țară oarecare. Eu am fost mereu aproape de calea României spre UE.

Consider că fără România UE nu este completă. datorăm multe României, dar și România datorează multe Uniunii.

Am decis cu domnul președinte să pregătim foarte bine reuniunea de la Sibiu din 9 mai – va fi o reuniune dedicată stabilității. Are loc un nou început. Președinția română va oferi rezultate. Ne așteptăm ca majoritatea propunerilor de pe agenda să fie încheiate înainte de alegerile pentru Parlamentul European

Va fi o președinție care va trebui să se ocupe și de perspectivele financiare multianuale, pentru că nu putem întrerupe chiar acum acest proces. Dorim ca acest dosar să fie tratat cu atenția și viteza de care merită.

Despre BREXIT: Brexit – Suntem în contact permanent cu premierul britanic și vom vedea săptămâna viitoare concluziile Parlamentului. O ieșirea a Marii Britanii fără acord ar fi o catastrofă. Până la votul de marți din Parlamentul britanic trebuie să facem toate eforturile pentru ca acest vot să nu eșueze.

Europa, în timpul președinției române și apoi, poate să acționeze organizat. Ar fi foarte bine ca în interiorul țării dvs să existe consens, care să permită ca Europe să avanseze. Nu putem exporta în Europa conflicte interne. Foto: Digi 24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here