Acasă Cultura Lotul Național al României la dezbateri academice – liceeni: Performanță unică la...

Lotul Național al României la dezbateri academice – liceeni: Performanță unică la Competiția Eurasiatică de Dezbateri 2020

DISTRIBUIȚI

Lotul național al României la dezbateri academice a participat în perioada 19 – 24 ianuarie 2020 la Turneul Eurasian Schools Debating Championship 2020, de la Istanbul, competiție pe care a și câștigat-o de o manieră categorică, premieră în istoria de zece ani a acestui turneu, unul dintre cele mai prestigioase turnee de dezbateri pentru elevi din Europa.

Astfel, ambele echipe din lotul lărgit al României – ”Romania Blue” (formată din Oana Nițu, Valeriu Cărășel, Vlad Ionescu) și ”Romania Red” (formată din Diana Diaconescu, Anamaria Petcu, Teodor Grama) – au reușit performanța de a ajunge în marea finală, eliminând pe parcurs echipe puternice din nouă țări, inclusiv loturile naționale ale Turciei și Armeniei. Finala a fost câștigată de echipa ”Romania Blue”.

Totodată, la competițiile de dezbateri academice este evaluată și performanța individuală (Top 10 Speakers), iar în cadrul Eurasian Schools Debating Championship 2020, 5 dintre cei 6 reprezentanți ai echipei României au ocupat un loc în clasamentul individual al debaterilor. Pe prima poziție s-a clasat Valeriu Cărășel, iar Vlad Ionescu, Oana Nițu, Teodor Grama și Diana Diaconescu, au ocupat pozițiile 4, 5, 6, respectiv 8.

La competiție au mai participat 33 de echipe din 9 țări: Armenia, Kazakhstan, Turcia, Danemarca, Grecia, Cehia, Croația, Marea Britanie, Uganda. Prin prezența la competițiile de dezbateri academice și prin evoluția remarcabilă, România și-a câștigat o poziție respectată în circuitul internațional al dezbaterilor. Participarea  la competiții, fie că sunt din circuitul național sau internațional, face parte din “antrenamentul” pentru Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, care va avea loc în acest an în Mexic, în perioada 19-29 iulie 2020.

Încă din 2004, în fiecare an, Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) selectează și antrenează pentru România o echipă formată din 5 tineri debateri, care sunt sprijiniți de arbitri și antrenori pentru a participa la WSDC (World Schools Debate Championship), cea mai prestigioasă competiție la nivel mondial în acest domeniu. În fiecare an, liceeni din cluburile de dezbateri ARDOR din întreaga țară parcurg o serie de etape pentru a ajunge să reprezinte România și să lupte, ca delegație, pentru titlul de campioană mondială în dezbateri. Cei mai buni vorbitori ai lumii din învățământul liceal se adună într-o confruntare a ideilor pentru ca la final, echipa care a reușit să convingă juriul de arbitri să câștige titlul de campioană mondială.

Anul acesta, lotul național în format extins a avut deja rezultate excepționale la fiecare competiție la care a participat, fie ea din circuitul național sau internațional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here