Acasă Info Local Luni seara, a fost prăpăd în anumite zone din Capitală și Ilfov...

Luni seara, a fost prăpăd în anumite zone din Capitală și Ilfov –

DISTRIBUIȚI

Recomandări IGSU pentru vreme rea

Treizeci și trei de copaci au fost smulși luni seara de vântul puternic și au căzut pe autoturisme și carosabil în București și în județul Ilfov, informează ISU, iar 13 autoturisme au fost avariate. De asemenea, ca urmare a fenomenelor meteorologice, opt sesizări au făcut referire la căderi de tencuială. Situațiile cele mai grave au fost semnalate pe Calea Plevnei 23, strada Moșoia și strada Novaci.

În județul Ilfov mai multe case au fost inundate în zona de nord, așa cum se întâmplă permanent când plouă mai puternic.

Potrivit meteorologilor, de aseară de la orele 20.00 până pe 26 iulie, orele 3,00, în toate zonele de munte, precum și în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș, Transilvania, nord-vestul Moldovei și vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial și căderi de grindină.

De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 20 – 25 l/mp și punctiform 50 – 60 l/mp.

Meteorologii precizează că astfel de fenomene se vor semnala și în regiunile estice și sud-estice, dar pe spații mai restrânse, îndeosebi în a doua parte a zilei de marți (25 iulie) și în prima parte a nopții de marți spre miercuri (25/26 iulie).

De luni seara, 30 de județe din Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş, Transilvania, nord-vestul Moldovei şi vestul Munteniei se află sub Cod Galben care vizează perioade cu instabilitate atmosferică accentuată manifestată prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice şi căderi de grindină.

De asemenea, meteorologii informează că până miercuri dimineața, vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor putea depăşi 20…25 l/mp şi punctiform 50…60 l/mp.

Pentru asigurarea acțiunilor preventive la nivelul comunităților, au fost înștiințate asupra atenționării toate comitetele locale pentru situații de urgență ale localităților aflate sub incidența Codului Galben.

Totodată, la nivelul unităților subordonate IGSU din județele vizate, peste 2.800 de pompieri cu 470 mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populației și autorităților publice locale.

Având în vedere efectele care pot fi generate, s-a dispus asigurarea rezervei de forțe și mijloace, pentru suplimentarea, la nevoie, a efectivelor de intervenție.

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Având în vedere posibilitatea averselor cu căderi semnificative de apă, se recomandă populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here