Uite laserul, nu e laserul…
Proiectul laserului de mare putere care se dorește a fi construit la Măgurele este departe de a fi realizat. La ora actuală nicio construcţie nu a fost începută, iar contractele personalului angajat cu înaltă calificare expiră în scurt timp. Potrivit cotidianului Puterea, profesorii, inginerii şi cercetătorii vor deveni şomeri în scurt timp, pentru că banii s-au terminat, iar proiectul a murit. Responsabilă de “mega-afacerea” laserului de mare putere este, potrivit sursei citate, Dana Gheorghe, o apropiată a senatorului Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației.
Dana Gheorghe este cea care a găsit resurse pentru atragerea fondurilor europene la acest proiect. Personalul supercalificat de la Măgurele atenționează că de la instalarea lui Victor Ponta la Guvern nu s-a mai semnat nici un proiect de cercetare.
Același cotidian aducea nu cu mult timp în urmă în atenție o declarație dură a lui Radu Minea, lider al sindicaliștilor din Cercetare, care susține existenţa unei reţele de fraudare a fondurilor europene, care este coordonată de la vârful Ministerului Educaţiei Naţionale şi de reprezentantul României la Comisia Europeană. Minea spunea că milioane de euro ar urma să intre în buzunarele mafiei universitare.
Sub pretextul stabilizării inteligenţei în zona centrală şi de sud-est a Europei şi după lungi tergiversări, membrii Comisiei Europene au aprobat proiectul construirii laserului de mare putere de la Măgurele.
Istoria acestui proiect a început de pe vremea lui Cristian Adomniţei, fost ministru al Educaţiei în cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu. În schimb, ideea proiectului aparţine unui consorţiu francez, care, ulterior, s-a retras din afacere, dar partea română l-a continuat. Aproape patru ani, până în 2011, au existat mai multe programe guvernamentale destinate specializării personalului cu înaltă calificare care urma să participe la proiect, dar şi pentru crearea infrastructurii (clădiri şi echipamente). Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, doar tocarea fondurilor. La începutul lui 2013, proiectul a început să prindă alt contur. Pentru a da amploare afacerii, s-a creat un consorţiu în care au intrat reprezentanţi ai Ungariei, Cehiei şi Greciei, cei din urmă retrăgându-se din proiect. Fără nici o logică sau contribuţie în cercetare şi construcţie, ci doar pentru accesul la fonduri, în concubinajul european a intrat şi Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară (IFIN) “Horia Hulubei”. ”A început construcţia în urmă cu şase luni, suntem în graficul programat. Începem să ridicăm clădirea, a început construcţia laserului, s-a semnat contractul în iulie. Suntem încă în procesul de licitaţie pentru sistemul gama. Acum sunt 20 de cercetători în echipă care lucrează la partea ştiinţifică: ingineri, cercetători seniori, cercetători juniori, suntem în mare căutare de tehnicieni. Facem angajări”, spunea directorul IFIN, Nicolae Zamfir.
Despre directorul IFIN, Nicolae Zamfir, se poate spune că este coordonatorul propagandei guvernamentale privind laserul de mare putere de la Măgurele şi reprezentantul României în Comisia Europeană (CE). “Având această poziţie, prin mâna lui trec toate proiectele europene din România. Este persoana care a fugit din ţară în SUA în anul 2000, pentru că altfel i se lua gâtul ca fost securist. Deşi în CV şi-a trecut activităţi ştiinţifice în Germania şi SUA, când s-a întors în ţară, în 2004, s-a angajat ca CS3 (primul grad al unui cercetător debutant) şi promovat rapid director al IFIN “Horia Hulubei”. Apoi a ajuns reprezentantul nostru în CE, iar din 2006 este şi academician”, spunea Radu Minea.
Poate că lucrurile ar fi rămas în obscuritate şi discreţia ar fi fost cuvântul de ordine în povestea ”laserului de mare putere”, dacă nu s-ar fi dislocat 160 de milioane de euro de la Programul Operaţional Sectorial pentru Creşterea Competitivităţii Economice către proiectul de la Măgurele. La acestea s-au adăugat alte 20 de milioane de euro destinate asistenţei tehnice. Cele 160 de milioane de euro erau destinate mai multor diviziuni de cercetare din România, de care ar fi trebuit să beneficieze cercetătorii noştri. Dovada fraudării fondurilor europene s-a declanşat, spune Radu Minea, după deturnarea fondurilor obţinute de cercetătorii români prin muncă îndelungată. ”Dana Gheorghe este o persoană bine ascunsă în spatele Ecaterinei Andronescu. Ea este specializată în găsirea de soluţii ingenioase de obţinere a banilor, inclusiv în deturnare de fonduri, pentru mafia universitară. Aparent restructurată de la Ministerul Educaţiei din funcţia de director al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), are locuri rezervate în diferite consilii de administraţie, unul dintre ele fiind Institutul de Cercetare şi Proiectare Utilaj Petrolier din Ploieşti, aflat acum în faliment. Dar este cea care a răspuns comenzii lui Victor Ponta de a găsi resurse pentru afacerea de la Măgurele, adică să pună banii jos dacă vor să stoarcă şi alţi bani europeni”, relatează Radu Minea. În plus, Dana Gheorghe este cea care a născocit metoda perfectă de a nu se imputa vreodată banii. Într-unul din documentele din dosarul proiectului, care îi poartă semnătura, s-a introdus următoarea frază: ”Nu se pot imputa banii, dacă laserul de mare putere nu se va realiza”. Eficienţa va fi maximă, deoarece doar 5% din timp va fi ocupat de cercetare, restul pentru alte activităţi, precum „transport şi teleportare”. Dana Gheorghe va putea să ţină sub control fondurile, deoarece face parte din Organismul Intermediar pentru Cercetare din acelaşi proiect pentru fondurile din 2014 – 2020. La capitolul ”beneficii”, acelaşi document prevede obţinerea a 30 de brevete, care vor fi înregistrate la OSIM. Acestea sunt exact programate: 2015 – 2 brevete, 2019 – 5 brevete, 2030 – 27 brevete. Până în 2015 sunt prevăzute lucrările de infrastructură, respectiv construcţia clădirilor, achiziţia echipamentelor şi angajarea personalului. Până în 2018 se vor face toate testele, astfel încât echipamentele să poată intra în funcţiune. Până în 2020 alte 300 de milioane de euro vor fi accesate de la Uniunea Europeană pentru cercetare. Îm 2030 este prevăzută finalizarea proiectului la care vor lucra peste 200 de cercetători.
C. J . Ilfov, de bună credință
România are un diamant în oraşul Măgurele, care este în judeţul Ilfov, în apropierea Bucureştiului. Mai exact, acolo se dezvoltă un proiect pentru cel mai puternic laser din lume, cu fonduri europene, care într-o primă etapă, respectiv 2007 – 2013, aduce 160 de milioane de euro, iar în cea de-a doua etapă, 2014 – 2020, alte 180 de milioane de euro”, declara preşedintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache.
Laserul de la Măgurele, cea mai puternică infrastructură de acest fel construită vreodată în lume, poate însemna pentru România, dincolo de intrarea în elita mondială a lumii științifice, și o șansă uriașă de dezvoltare economică pentru zona metropolitană a Capitalei. Dacă autoritățile statului vor face ceea ce trebuie până în 2018, când este programată finalizarea construcţiei laserului, Măgurele ar putea deveni un Silicon Valley al Europei, un centru al excelenței în tehnologii de vârf.
Așadar, pe hârtie, conducătorii români par să fi înțeles uriașa miză pe care o reprezintă proiectul „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP). Așteptăm finalitatea. – VLAD CRISTEA