Acasă Info Local Mai multe femei in Parlament

Mai multe femei in Parlament

DISTRIBUIȚI

CE MĂSURI ÎȘI ASUMĂ PARTIDELE POLITICE

 În contextul pregătirii listelor de candidați pentru alegerile parlamentare, Ambasada Spaniei, Ambasada Suediei și Ambasada Țărilor de Jos împreună cu Centrul FILIA, CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică și Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați au organizat o dezbatere despre creșterea reprezentării femeilor în alegerile parlamentare din 2016.femei-in-politica

Evenimentul a oferit posibilitatea celor cinci partide politice din România, prezente la dezbatere, să prezinte măsuri concrete adoptate pentru asigurarea unui context favorabil implicării femeilor pe scena politică. Datele statistice ale Uniunii Inter-parlamentare poziționează România pe locul 133 în lume, cu o reprezentare a femeilor de 13.7% în Camera Deputaților și 7.7% în Senat. Au participat la dezbatere membri ai partidelor politice – Rozalia Biro (UDMR), Gabriela Crețu (PSD), Ionuț Stroe (PNL), Dana Varga (ALDE) și Roxana Wring (USR), dar și Laurențiu Ștefan (consilier prezidențial pe politică internă) și Oana Țoiu (secretar de Stat, Ministerul Muncii). Dezbaterea a fost moderată de Oana Preda, director executiv al Centrului de Resurse pentru participare publică.

Discuțiile purtate în cadrul dezbaterii au indicat ca posibile soluții pentru creșterea reprezentării femeilor în politică o dezvoltare organică, care impune schimbarea mentalităților și normelor existente la nivelul societății referitoare la participarea femeilor la nivel decizional, cât și o schimbare care să pornească de la nivelul decizional, care să își asume creșterea reprezentativității femeilor în Parlament și a numărului de femei în funcții de decizie.

Reprezentanţii partidelor politice prezenţi la dezbatere au promis măsuri concrete pentru asigurarea unei reprezentativități echilibrate a femeilor și bărbaților în Parlament:

 

Nume Măsură asumată
1 UDMR 4 sau 5 femei vor fi pe locuri eligibile din 28 de candidați pe locuri eligibile
2 PSD În fiecare județ va exista cel puțin o femeie pe locuri eligibile
3 PNL Cel puțin 30% femei pe locuri eligibile pe listele de candidați
4 ALDE Susține introducerea în legislație a cotelor de reprezentare a femeilor și bărbaților de cel puțin 30% pe listele de candidați.
5 USR Sunt deschiși la participarea cât mai multor femei pe listele de candidați.

 

”Din 1990, Parlamentul a fost format din peste 87% bărbați, chiar peste 95%. Nu putem vorbi de o democrație consolidată atât timp cât componența nu este reprezentativă pentru femei, adică 51% din populația acestei țări. Așteptăm listele de candidați și sperăm că ele vor reflecta promisiunile făcute în cadrul evenimentului” a spus Andreea Bragă, preşedinte al Centrului FILIA.

Ramiro Fernández Bachiller, ambasador al Spaniei în România, a exemplificat schimbarea pornită voluntar de la partidele politice care au adoptat cote voluntare, care au început de la 25% și au ajuns la 40%,, iar din 2007 există o lege pentru egalitatea efectivă între femei și bărbați care prevede că pe listele de candidați nu pot fi mai puțin de 40% din fiecare gen, procent ce trebuie respectat la fiecare 5 poziții pe listele pentru alegerile locale, națioanle și europarlamentare.

Adjunctul Misiunii Ambasadei Țărilor de Jos, Anke ter Hoeve-van Heek: ”Populația este formată din 50% femei și 50% bărbați și a devenit natural pentru partidele politice din Olanda să asigure o reprezentare echilibrată a femeilor și bărbaților pe listele de candidați”.

În cadrul dezbaterii s-a amintit și de sistemul Zipper, sistem “fermoar”, popular în unele state europene, care presupune ca listele de candidați să alterneze între o femeie, un bărbat sau ca la fiecare trei candidați să fie o femeie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here