Acasă Politic Marțea neagră” se repetă

Marțea neagră” se repetă

DISTRIBUIȚI

Guvernul a plusat și a modificat legislația penală – Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat, marti seara, ca Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta privind modificarea legislatiei penale. De asemenea, a fost adoptata si ordonanta privind gratierea unor pedepse. ”Ordonanta de urgenta a Codului penal si Codului de Procedura Penala a fost adoptata. Am pus in concordanta deciziile CCR. Am tinut cont de observatiile si sugestiile CCR”, a anuntat, vizibil nervos, Iordache.

”La abuz in serviciu, acea plangere prealabila pe care cetatenii au invocat-o a fost eliminata. Cuantumul a ramas in valoare de 200.000 de lei. Ce e sub 200.000, nu e sanctionat penal dar paguba se recupereaza”, a mai spus Iordache despre abuzul in serviciu. Nu va fi nimeni sanctionat sub aceasta suma, dar prejudiciul se va recupera in civil. Intrebat daca Liviu Dragnea beneficiaza de actualele modificari, Iordache a spus ca ordonanta nu s-a dat in favoarea unor persoane particulare.

Pe un ton agresiv, Iordache a refuzat sa raspunda la intrebarile dificile ale presei, repetând mereu ”alta intrebare”.

Așadar, noutatea absolută este faptul că Guvernul a inclus un articol prin care exclude explicit de la inculparea pentru abuz în serviciu emiterea, elaborarea şi adoptarea de acte normative.

Documentele arată că proiectul de ordonanţă a fost transmis către Consiliul Superior al Magistraturii, spre avizare. Transmiterea către CSM s-a făcut marţi la ora 17.00, iar CSM urmează să se întrunească miercuri.

Marți noaptea, mii de persoane au ieșit în stradă în București, Sibiu și Cluj Napoca pentru a protesta față de atitudinea Guvernului. La Palatul Victoria din București circulația este blocată și au fost înregistrate incidente. S-a strigat ”Hoții, hoții” și s-a cerut demisia Guvernului Grindeanu.

Marți seara au fost puse gratii în fața Guvernului României, lucru care nu s-a mai întâmplat de multă vreme.

Romania a fost vândută la ceas de seară

Actorul Tudor Chirila este extrem de revoltat dupa decizia guvernului de a adopta ordonantele de gratiere si dezincriminare a unor fapte penale. ”Romania a fost vanduta la ceas de seara, in spatele usilor unui guvern de ticalosi. Sper sa plateasca pentru asta cu varf si indesat”, a scris Chirila pe Fcaebook.

Iohannis: ”Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept”

Președintele Klaus Iohannis a reacționat imediat față de măsurile adoptate de Guvern marți noaptea: ”Dragi români, Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției. Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție.

Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege.
Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa!

De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă.

Rezultatul votului din decembrie a dus la formarea unei majorități, care a alcătuit un guvern legitim. Dar votul nu reprezintă un cec în alb care permite unei majorități să poată face orice, de la adoptarea măsurilor populiste care riscă să pună sub semnul întrebării stabilitatea economică în următorii ani, până la călcarea efectivă în picioare a justiției și a statului de drept.

În decembrie, oamenii s-au dus la vot cu speranța unui trai mai bun, nu pentru o legislație slăbită în domeniul anticorupției.

Miza adevărată este cum vrem să arate viitorul unei României în care oamenii să-și dorească să trăiască, nu al unei Românii din care să-și dorească din nou să plece. Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină. Uită însă un lucru esențial. Valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură, ci ne aparțin nouă, tuturor românilor.De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!”

DNA atenționează că modificările la Codul Penal (CP) și la Codul de Procedură Penală (CPP) încurajează ”conduita abuzivă a funcționarilor” – Direcția Națională Anticorupție a întocmit o analiză a impactului pe care adoptarea – prin ordonanță de urgență, a modificărilor Codului penal și Codul de procedură penală – o va avea asupra dosarelor penale aflate în curs de instrumentare și în proces de judecare.

Această analiză a fost făcută în condițiile în care, după transmiterea, la Ministerul Justiției, la data de 20 ianuarie 2017, a unui punct de vedere argumentat referitor la modificările propuse la Codul penal și la Codul de Procedură penală, până astăzi nu s-a conturat o perspectivă și o formă, alta decât cea inițială, în care ar urma să fie modificate cele două proiecte care, între altele, ar favoriza persoanele care de acum înainte vor săvârși fapte de abuz în serviciu – fapte asimilate infracțiunilor de corupție.

În plus, de aceste modificări vor avea de profitat și persoane deja acuzate/trimise în judecată pentru abuz în serviciu. Având în vedere că aceste prevederi intră în sfera legii penale mai favorabile, intrarea lor în vigoare, chiar și pentru scurt timp, îi va avantaja pe cei deja anchetați sau trimiși în judecată.

  1. Astfel, orice faptă care ar cauza un prejudiciu de sub 200.000 lei nu va mai fi investigată și pedepsită; în cauzele trimise la instanță procesul penal încetează, iar cauzele aflate în lucru la DNA se vor clasa. Limita de 200.000 lei nu are nicio legătura cu decizia Curții Constituționale a României în ceea ce privește această infracțiune, cu toate că, în nota de fundamentare se invocă acest aspect. Această limită este stabilită în mod arbitrar, fără a fi justificată în vreun fel, existând posibilitatea să fie favorizate anumite persoane determinate.
  2. Orice faptă pentru care nu există plângere prealabilă depusă de partea vătămată nu va mai putea fi investigată. Dacă autorul faptei este însuși conducătorul instituției, ar trebui să formuleze plângere împotriva propriei persoane. Mai mult, plângerea prealabilă poate fi introdusă doar în termen de trei luni de când partea vătămată a cunoscut existența faptei. Spre exemplu, controalele Curții de Conturi, ale Agenția Națională de Administrare Fiscală sau ale altor organisme cu atribuții de control, care vizează activitatea unei instituții din anul anterior nu mai pot determina formularea unei plângeri prealabile.

Toate dosarele aflate deja pe rolul instanțelor, având ca obiect infracțiuni de abuz în serviciu, vor fi condiționate de formularea plângerii prealabile de către persoana vătămată. Dacă o asemenea instituție va refuza formularea plângerii, se va dispune încetarea procesului penal.

  1. Pedeapsa pentru infracțiunea de abuz în serviciu scade nejustificat de mult, de la maximum 7 ani la maximum 3 ani, fără a se preciza care este justificarea. În consecință scade termenul de prescripție la 5 ani. Prin urmare, o serie de procese și anchete vor înceta din cauza împlinirii termenului de prescripție.

Reducerea pedepsei nu este justificată, ba mai mult, aduce în derizoriu orice efort de a descuraja conduita abuzivă a funcționarului în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

De exemplu, în perioada 2014-2016, au fost trimise în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu 1.171 persoane fizice și 34 de persoane juridice, iar prejudiciile cauzate prin comiterea faptelor este de peste un miliard euro (1.048.341.902 euro).

În prezent se află în lucru la DNA 2.151 dosare având ca obiect infracțiuni de abuz în serviciu.

În fața acestei realități, pedeapsa trebuie să fie adecvată în momentul legiferării, în momentul individualizării prin aplicarea ei de către instanță, cât si în momentul executării efective a pedepsei.

Or, prin noua reglementare va fi încurajată conduita abuzivă a funcționarilor, incorectitudinea, imoralitatea, lipsa de onestitate și de probitatea a acestora în soluționarea unor drepturi și interese ale persoanelor fizice sau juridice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here