Acasă Uncategorized PERCHIZITII LA CALAUZE CARE LOCUIESC IN ILFOV

PERCHIZITII LA CALAUZE CARE LOCUIESC IN ILFOV

DISTRIBUIȚI

În prima zi a lunii februarie, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră  au efectuat un număr de 11 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Sălaj, Cluj, Maramureş, Ilfov şi a municipiului Bucureşti,  în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat format din cetăţeni turci, afgani, bulgari, moldoveni şi români, specializat în săvârşirea infracţiunilor de  trafic de migranţi şi trecere ilegală a frontierei de stat, pe relaţia Irak/Siria – Bulgaria-România – Europa de Vest.

În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul anului 2016, pe teritoriul României și a altor state, precum Turcia și Bulgaria, s-a constituit un grup infracțional organizat cu preocupări pe linia traficului de migranți. Grupul astfel constituit a desfășurat activități de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, adăpostire a mai multor migranți de diferite naționalități aflați temporar pe teritoriul Turciei, Bulgariei și României în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat Româno-Ungare, având ca destinație țări ale Uniunii Europene, precum Franța, Germania și Belgia.

Introducerea grupurilor de migranți de pe teritoriul Bulgariei, pe cel al României avea loc, în principal, prin zona de frontieră aflată în competența Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Constanța.

În vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat, grupurile de migranți erau direcționate pe un traseu prestabilit de rețeaua infracțională, după care erau transportate și adăpostite și ulterior călăuzite în vederea trecerii  în mod fraudulos în Ungaria  prin zona de competență a ITPF Arad și Timiș.

În activitatea infracțională, traficanții se foloseau de metode care periclitau viața și integritatea corporală a migranților, aceștia fiind transportați în număr mare în mijloace de transport fără spațiu necesar și neaerisite, în cisterne,  ascunși sub autotrenuri, în condiții de temperaturi joase, cu risc de accidentare iar copiilor fiindu-le administrate somnifere, pentru a nu atrage atenția la momentul trecerii frontierei.

Astfel, în perioada octombrie 2016 – ianuarie 2017 au fost traficate peste 120 persoane, depistate în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei. Inițial grupul infracțional organizat care a funcționat pe teritoriul României a fost constituit și  condus de către un cetățean afgan. Ulterior arestării acestuia pe teritoriul statului maghiar, conducerea grupului a fost preluată de către mai mulți cetățeni turci.

Sumele plătite de către migranți  grupului pentru tranzitarea frontierelor de stat erau cuprinse între 5.000 și  10.000 euro, în funcție de destinație. Jumătate din sumă se plătea la plecarea din Turcia iar restul de către familia migrantului, la momentul ajungerii la destinație. În cauză a fost începută urmărirea penală față de un număr de 25 de suspecţi.

Față de patru cetățeni turci, membrii ai rețelei, s-a luat deja măsura arestării preventive la data de 24 ianuarie 2017, respectiv 29 ianuarie 2017, urmare activităților operative desfășurate în cauză, dat fiind necesitatea intervenirii pentru înlăturarea pericolului iminent la care ar fi fost expus unul dintre migranți, în vârstă de numai doi ani.

În cursul acestei zile, se desfășoară activități de combatere a traficului de migranți, în cadrul operațiunii ”Actiona Day” inițiată și susținută de EUROPOL, la care România participă alături de Germania, Austria, Ungaria și Slovenia. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here