La nivelul Primăriei Capitalei a fost activată unitatea locala de sprijin pentru combaterea raspandirii cazurilor de gripa aviara la nivelul Capitalei. Masura a fost luata ca urmare a faptului ca, potrivit unui buletin de analiza emis de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti, a fost confirmata influenta aviara la cinci pescarusi gasiti morti pe malul lacului Grivita in aval de barajul Straulesti.
Gabriela Firea: ”M-am asigurat ca Planul de Masuri aprobat de catre Centrul de Combatere a bolilor al Municipiului Bucuresti va fi aplicat cat mai urgent. La nivelul Primariei Capitalei functioneaza incepand de ieri o celula de criza formata din reprezentantii ALPAB, ai Politiei Locale, ai ASSMB, ASPA, DGASMB. Conform specialistilor, nu exista un risc imediat de transmitere la om a virusului gripei aviare, insa reprezentantii Municipalitatii cu responsabilitati in implementarea masurilor asumate, vor actiona pentru a preintampina raspandirea bolii si vor comunica permanent cu toate institutiile implicate in acest proces”.
Potrivit managerului Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals” din Bucuresti, Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, „desi nu exista un risc imediat de transmitere la om, suntem obligati sa luam toate masurile care se impun conform legislatiei internationale, pentru a impiedica aparitia unui virus gripal recombinat (adica virus gripal aviar+virus gripal uman) care ar putea afecta populatia umana”.
Administratia Lacuri Parcuri si Agrement (ALPAB) institutie subordonata Municipalitatii, supravegeaza populatiile de pasari salbatice din parcurile si de pe lacurile pe care le administreaza si va notifica autoritatile competente in cazul pasarilor descoperite moarte.
Pentru prevenirea aparitiei influentei aviare, Administratia Gradina Zoologica, institutie aflata, de asemenea, in subordinea PMB, a intreprins urmatoarele masuri: a acoperit cu folie de plastic amplasamentele pelicanilor si ale pasarilor de balta si s-a restrans spatiul de iesire la exterior a acestora; a izolat la iesirea in exterior amplasamentul lebedelor si al pasarilor flamingo; Pasarile exotice se pot vizita numai in interior.
Zilele urmatoare se vor acoperi si amplasamentele pasarilor de prada. De asemenea, angajatii ZOO efectueaza dezinfectii zilnice cu solutie de Virkon 1% a presurilor dezinfectoare la intrarea in amplasamentele tuturor pasarilor.
Ilfovul, supravegheat
Directia Sanitar – Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti (D.S.V.S.A) a stabilit o zona de supraveghere sau monitorizare de 10 kilometri in jurul locatiei unde au fost descoperite cazurile de gripa aviara. Aceasta zona de supraveghere cuprinde Sectoarele 1, 2, 5 si 6 din Municipiul Bucuresti precum si localitatile Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogosoaia, Chitila, Dragomiresti Vale si Chiajna din judetul Ilfov.
Centrului pentru Combaterea Bolilor al Municipiului Bucuresti asigura substantele dezinfectante, instrumentele pentru aplicare, alte materiale necesare si personalul care sa efectueze dezinfectia sub supraveghere sanitar veterinara, a locului unde sunt pasari bolnave; asigura ecarisarea pasarilor moarte sau ucise, prin intermediul unitatilor de incinerare cu care are contract de prestari servicii;
De asemenea, Centrul asigură controlul respectarii interzicerii accesului pasarilor domestice la luciuri de apa, lacuri, balti, rauri si orice alta amenajare hidrologică artificiala sau naturala, pentru a minimiza contactul acestora, direct sau indirect, cu pasarile salbatice, separarea ratelor si gastelor domestice de alte pasari de curte, controlul respectării interdictiei de intrare a mai multor persoane, in zona de exploatare a pasarilor domestice, miscarile limitandu-se la o singura persoana (proprietarul exploatatiei si eventual medicul veterinar), interdictiei de adapare a pasarilor domestice cu apa din rezervoarele de apa de suprafata accesibile pasarilor salbatice;
Centrul va transmite in regim de urgenta prin toate mijloacele de comunicare accesibile, pentru ca toti detinatorii de pasari sa fie informati despre masurile impuse precum si despre obligativitatea notificarii DSVSA Bucuresti asupra oricarei suspiciuni de boala, caz de mortalitate si morbiditate manifestate la pasarile aflate in proprietate și se va ocupa de supravegherea populatiilor de pasari salbatice, in special a pasarilor de apa, precum si continuarea supravegherii pasarilor moarte sau bolnave, in colaborare, dupa caz, cu asociatii de profil, administratori ai lacurilor si ornitologi amatori implicati in monitorizarea pasarilor salbatice, si notificarea autoritatii competente a pasarilor descoperite moarte. – foto:puterea.ro