Acasă Economie Mediul de afaceri, consultat asupra Strategiei de Dezvoltare a Județului Ilfov

Mediul de afaceri, consultat asupra Strategiei de Dezvoltare a Județului Ilfov

DISTRIBUIȚI

Mediul de afaceri a fost consultat, la 5 februarie a.c., pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Județului Ilfov. Documentul este realizat de experții Băncii Mondiale, la solicitarea Consiliului Județean Ilfov.

Marcel Heroiu, specialist senior Dezvoltare Urbană, Banca Mondială: ”Zona București-Ilfov joacă un rol critic pentru economia românească. Regiunea București-Ilfov are un PIB pe cap de locuitor mai mare decât Madridul, Lisabona, Atena sau Berlin. București-Ilfov continuă să aibă o creștere mai rapidă decât alte capitale europene. Rata de creștere a regiunii este mai rapidă decât a Singapore în perioada de boom economic. Vrem să vedem ce e de făcut pentru a susține o asemenea rată de creștere”.

La sediul Băncii Mondiale și-au spus punctul de vedere manageri din peste 20 de companii și reprezentanți ai unor lanțuri hoteliere și asociații din zona educațională și culturală.

Roland Andor, Porsche: ”Infrastructura e un element cheie, nu doar șosele, ci și toate cele aferente. Vorbim de trecerea în secolul 21 – digitalizare, alăturat cu deschiderea autorităților –  sunt singurele posibilități pentru a obține rezultatele dorite. Suntem pe drumul cel bun, dar mai avem multe de lucrat”.

Gabriel Anghel, Makita: ”Noi suntem interesați de infrastructură care să permită conexiunea cu aglomerarea urbană, dar și de servicii publice sau publice și private în zonă – sănătate și educație. Această suprapunere a modului de abordare ne-a dat speranțe semnificative”.

Marian Petrache, președintele CJ Ilfov: ”Strategia de Dezvoltare va însemna o listă de proiecte din care le vom alege pe cele pe care le vom finanța și implementa. Administrația își propune să contribuie la creșterea calității vieții. Creșterea calității vieții înseamnă servicii de mai bună calitate, care necesită investiții. Investițiile se fac numai cu bani. Relația noastră cu mediul de afaceri este esențială pentru creșterea calității vieții și pentru dezvoltarea acestui județ”.

La 29 ianuarie a.c. a avut loc prima etapă de consultări, cu primari, profesori, medici, reprezentanți ai direcțiilor de asistență socială și ai companiilor de utilitate publică.

Marcel Heroiu, expert BM: ”Ilfovul este zona unde vor avea loc cele mai multe și cele mai mari investiții în infrastructură publică din România: autostrăzi, centuri, extinderi de rețele de metrou, aeroport, cea mai mare infrastructură de cercetare și de dezvoltare la Măgurele. Deciziile care se iau vor avea impact pe termen lung. București-Ilfov este una din regiunile cu cea mai rapidă creștere din Europa și din lume”.

Experții Băncii Mondiale includ observațiile oamenilor de afaceri, dar și pe cele primite de la primari, medici și profesori, în documentul pe care îl vor realiza la solicitarea CJ Ilfov.

În a două jumătate a lunii martie Strategia de Dezvoltare va fi pusă în dezbatere publică pentru ca toți cei interesați – cetățeni, ONG-uri, grupuri de acțiune locală – să știe ce conține și să poată veni cu propuneri de îmbunătățire. După dezbaterea publică, Strategia de Dezvoltare va fi aprobată în  ședința Consiliului Județean. Text și foto: CJ Ilfov

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here