Acasă Economie MEDIUL RURAL DIN ILFOV SE POATE DEZVOLTA CU FONDURI EUROPENE

MEDIUL RURAL DIN ILFOV SE POATE DEZVOLTA CU FONDURI EUROPENE

DISTRIBUIȚI

AXA_Leader La 20 mai a.c., a fost aprobat proiectul de hotărâre privind încheierea acordului de parteneriat între Consiliul Județean Ilfov cu unele unități administrativ teritoriale din județ și entități private în vederea accesării unor fonduri europene prin măsura 19, Dezvoltarea Locală a programului LEADER.

LEADER este un program al Uniunii Europene de dezvoltare rurală durabilă care răspunde unor nevoi locale specifice, valorifică resursele locale, mobilizează actorii locali, reprezentanți ai populației rurale, de a se preocupa și de a prelua controlul dezvoltării zonelor rurale prin întocmirea de strategii axate pe problemele identificate în comunitățile lor. Programul oferă zonelor rurale posibilitatea de colaborare cu alte teritorii pentru schimb și transfer de experiență prin crearea unor rețele.

Pentru a putea accesa acest program, comunitățile locale, grupate în teritorii, trebuie să creeze un parteneriat public – privat denumit ”Grup de Analiză Locală” (GAL). La nivel de decizie, partenerii economici și reprezentanții societății civile, precum agricultorii, femeile, tinerii din spațiul rural și asociațiile acestora, trebuie să reprezinte cel puțin 50 la sută din parteneriatul local.

Beneficiarii programului LEADER sunt GAL-urile care își desfășoară activitatea pe un teritoriu din mediul rural, cu o populație cuprinsă între 10.000 și 100.000 de locuitori și cu densitatea de 150 de locitori/kilometru pătrat. Programul se finanțează prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Proiectele care urmează a fi implementate vor fi mici, cu un plafon maxim de 200.000 de euro finanțare nerambursabilă, iar valoarea totală a investiției nu va depăși 400.000 de euro.

Consiliul Județean Ilfov a încheiat acorduri de parteneriat cu următoarele GAL-uri: GAL Sabar Ilfov Sud (Vidra, Dărăști, 1 Decembrie, Copăceni), GAL Ilfovăț Ilfov Sud – Vest (Clinceni, Domnești, Ciorogârla), GAL Vlăsia Ilfov Nord – Est (Tunari, Dascălu, Moara Vlăsiei, Gruiu, Petrăchioaia, Ștefăneștii de Jos) și GAL Cociovaliștea Ilfov Nord – Vest (Mogoșoaia, Corbeanca, Periș).

Așadar, banii vor veni prin intermediul PNDR 2014 – 2020, domeniul referitor la încurajarea dezvoltării locale în zonele rurale, obiectivul general al proiectului fiind legat de creșterea capacității de colaborare la nivel teritorial în scopul elaborării strategiei de dezvoltare locală. Autoritatea contractantă va fi Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

1 COMENTARIU

  1. E adevarat Dorel. Am zis-o: eu nu sunt fan Basescu. Dar. Exista o lgioca a jocului politic si exista putina istorie. Guvernul nu poate fi facut de un singur partid in configuratia actuala a parlamentului. PDL trebuia sa negocieze cu cineva. Insa primii care s-au indepartat a fost Tariceanu, care a guvernat cu sustinere minoritara PSD, de unde si alianta pe fata acuma intre ei si moguli. Incep sa cred ca e mai corecta pozitia PDl, care macar a guvernat pe fata cu PSD. In orice caz, un candidat la presedentie a unui partid care oricum are asul din maneca a guvernarii, in orice varianta in configuratia actuala a parlamentului, vorbim de Antonescu si PNL, care se duce in campanie de mana cu contradicatul sau pe care l-a facut varza, pe buna dreptate, in campanie, e o gluma, una mare si foarte putin amuzanta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here