Acasă Politic Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este în plin proces de elaborare a...

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este în plin proces de elaborare a Strategiei Forestiere Naționale 2030

DISTRIBUIȚI

La finalul săptămânii trecute a avut loc prima întâlnire a grupului de experți responsabili cu elaborarea studiului independent și a Strategiei Forestiere Naționale 2030. Astfel, conform calendarului de lucru, grupul de experți trebuie ca până la finalul lunii aprilie să elaboreze un studiu privind oportunitățile și provocările determinate de transpunerea în sectorul silvic din România a strategiei forestiere a UE, iar până la finalul lunii iulie să elaboreze obiectivele strategice pentru pădurile din România.

Ministerul Mediului precizează că ăm că atât studiul independent, cât și Strategia Forestieră Națională 2030 sunt documente strategice asumate și finanțate prin PNRR cu suma de 1,227 de milioane de lei. Totodată, din grupul de experți fac parte profesori ai Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov, ai Facultății de Silvicultură din Suceava și alți experți din sector.

Cu această ocazie, ministrul Mediului a spus că ”rolul nostru este esențial în acest an: împreună vom stabili viitorul pădurilor din România până în 2030! Dacă vrem păduri valoroase, ne trebuie o linie verde pe care să o urmăm ani la rând. De aceea, îmi doresc să colaborăm pentru o abordare care să aducă echilibru între mediu, nevoile sociale și economice ale țării și conservarea diversității pădurilor. Și ceea ce nu trebuie să ne scape din vedere este că, pentru a face față provocărilor fără precedent, trebuie să avem în minte comunitățile din România ale căror mijloace de trai depind încă de resursele forestiere. În același timp, îmi doresc de la viitoarea strategie soluții concrete prin care pădurile din România să treacă cu bine prin procesul schimbărilor climatice. Gândiți-vă că oamenii se așteaptă ca pădurile să fie soluția cheie pentru reducerea schimbărilor climatice care îi afectează. Pentru asta, pădurile sunt primele care trebuie să fie pregătite să-și crească rezistența și să se adapteze la ceea ce urmează!”

Viitoarele direcții strategice care vor fi cuprinse în viitoarea Strategie vor viza tematici precum Trasabilitatea lemnului și prima punere pe piață, Obligații de procedură vs. obligații de rezultat în gestionarea pădurii, Manifestarea dreptului de proprietate asupra deciziei tehnice în păduri;, roceduri simplificate pentru monitorizarea proprietăților forestiere, Sistem de evaluare și compensare a serviciilor ecosistemelor, Segregarea conservării biodiversității de managementul forestier vs. integrarea conservării biodiversității în managementul forestier, Instrumente economice de sprijin pentru creșterea contribuției sectorului la economia locală, Evaluarea preliminară a pieței lemnului/balanță lemn, Identificarea celor mai bune opțiuni de selectare a speciilor forestiere pentru împădurirea terenurilor pretabile în corelare cu scenariile climatice preconizate pentru asigurarea unei adaptări cât mai bune a acestora la schimbările climatice.

Ministrul a mai subliniat că „strategia trebuie să fie gândită și în cheia tranziției UE către o bioeconomie circulară verde, în contextul crizei provocate de COVID. Bineînțeles că redresarea după această perioadă ar fi cu mult mai simplă dacă suprafețele împădurite din România ar fi cu mult mai mari. Mă aștept ca Strategia să răspundă acestei provocări legate de creșterea suprafeței de păduri. Când vorbim despre noi suprafețe de pădure, cred că trebuie să ne gândim automat la zonele țării care suferă de lipsa pădurilor sau care sunt în pericol de deșertificare. Ne trebuie o abordare strategică prin care numărul județelor din țară cu suprafețe mici de pădure să scadă considerabil. Nu în ultimul rând, mă aștept ca Strategia să recunoască rolul important al proprietarilor de păduri și să vină cu măsuri care să-i țină motivați. Cred că aceștia sunt importanți gardieni ai pădurilor. Demotivarea lor poate expune serios pădurea: de la abandon până la tăieri ilegale!”

În cadrul întâlnirii din 25 martie 2022, au fost agreate detaliile metodologice pentru implementarea obiectivelor întregului demers, s-au repartizat membrii echipei pe grupurile de lucru tematice și s-au stabilit datele pentru întâlnirile de lucru. La finalul lunii aprilie, va fi finalizat studiul privind provocările determinate de transpunerea în sectorul silvic din România a strategiei forestiere a UE, urmând ca pe parcursul lunii mai să se organizeze dezbaterile din grupurile de lucru pentru clarificarea direcților strategice pe cele nouă arii tematice.

În final, ministrul a mai precizat că ”întreaga omenire caută să se întoarcă spre un trai mai sănătos: de la produse din lemn, până la recreerea în păduri frumoase! Cred că viitoarea strategie trebuie să găsească toate căile prin care putem pune în practică rolurile multifuncționale ale pădurilor. Însă asta doar cu grija conservării diversității pădurilor și a gestionării durabile. Gestionarea durabilă a pădurilor este un concept care trebuie păstrat și dezvoltat de Strategie.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here