Acasă Social Ministerul Sănătății a declarat epidemie de gripă în România

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de gripă în România

DISTRIBUIȚI

În ultima săptămână s-a înregistrat o creștere de 99% a numărului de îmbolnăviri de gripă față de nivelul așteptat, iar autoritățile au declarat epidemie de gripă în România, pentru al doilea an consecutiv. În țara noastră s-au înregistrat în ultima săptămână peste 7.000 de cazuri de gripă, anunță Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. 18 români au murit din cauza gripei în acest sezon.

În ultima săptămână au fost raportate 7.022 cazuri de gripă clinică (diagnosticate pe baza simptomelor), raspandite pe întreg teritoriul țării, un numar aproape dublu față de cele raportate în săptămâna precedentă (3.645) și față de cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent (3.455 cazuri).

18 decese din cauza gripei au fost înregistrate în România în acest sezon, 8 dintre ele în ultima săptămână.

718 cazuri de gripă au fost confirmate cu virus gripal în urma analizelor de laborator, restul cazurilor fiind diagnosticate pe baza simptomelor: 141 cazuri gripa cu virus AH3, 135 cazuri gripă cu virus AH1, 123 cazuri gripa A nesubtipat, 317 cazuri gripa cu virus B și două cazuri de coinfecții cu gripa cu virus AH3 + virus B.

Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii și pneumonii) înregistrate în ultima săptămână a fost de 171.081, cu 17.5% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (145.622) și cu 66.1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (102.981). Au fost raportate 38 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 23 mai multe (de 2,5 ori mai multe) față de săptămâna precedentă și cu 42 mai puține (de două ori mai puține) față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 94 de decese confirmate cu virus gripal (de 5,2 ori mai multe decât în actualul sezon), din care 73 tip A, subtip (H1)pdm09, 10 subtip H3, 10 A nesubtipat și o coinfecție de A(H1)pdm09+AH3.

Motivele pentru care a fost declarată epidemie de gripă sunt că în ultima săptămână: s-a înregistrat o creștere foarte mare a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate in 3 săptămâni anterioare).

Activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere națională, raportandu-se un număr apropape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă.

Rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here