Premierul Mihai Tudose a anunțat luni, la finalul reuniunii CEx a PSD, că va trimite marți la Cotroceni propunerea ca senatorul de Bistrița Ioan Deneș să preia portofoliul de ministru al Apelor și Pădurilor, vacant după demisia Doinei Pană. A fost singura măsură concretă și ”utilitară” a marii ședințe a marelui partid, scrie Cursdeguvernare.ro.
Formula guvernamentală rămâne deocamdată neschimbată, cel puțin pentru următoarea lună, subiectul restructurării guvernului urmând să fie discutat în următorul CEx, anunțat pentru data de 28 ianuarie, la Iași.
Însă decizia politică adoptată de conducerea PSD va avea efecte în plan guvernamental, acolo unde activitatea eșaloanelor doi și trei din ministere, în majoritate instalate prin decizie politică, se va concentra nu pe activitatea curentă, ci pe acțiuni ”de lobby” pentru prezervarea funcției și conservarea puterilor ”baronatelor” în executiv.
Asta pentru că 90% din secretarii de Stat și toți șefii companiilor de stat au fost numiți politic, fie pe filiera Liviu Dragnea/Călin Popescu Tăriceanu, fie pe filiera Mihai Tudose. Iar în momentul în care se va înclina balanța de influență internă în PSD vor fi și ”victime colaterale”, iar unii vor trebui să plece.
Reuninea conducerii executive a PSD a fost prima în care s-a pus în discuție oferta partidului pentru viitoarele alegeri prezidențiale. Partidul încearcă să identifice cât mai rapid un candidat cu șanse să câștige alegerile din 2019 în condițiile în care, pe fondul problemelor din Justiție pe care le are Liviu Dragnea și din cauza rezervelor subțiri de cadre, există posibilitatea apariției unui candidat ”de stânga” din afara PSD.
Liviu Dragnea înclină să susțină o candidatură a lui Călin Popescu – Tăriceanu în numele unei coaliții PSD-ALDE, dar ideea a fost primită cu vehementă opoziție de partid. Identificarea acestui candidat rămâne o prioritate pentru PSD, chiar dacă atenția publicului a fost deturnată către disputa Dragnea-Tudose.
O atare identificare a prezidențiabilului are și o miză personală pentru Liviu Dragnea: nominalizarea sa ar reorganiza partidul în jurul său și iar acorda încă un cec în alb, fie și pentru o perioadă scurtă.
De remarcat că liderul PSD Ilfov, Gabriela Firea, a lipsit de la această ședință, aflându-se în vacanță în Spania, potrivit presei centrale.
Ce speră să obțină Mihai Tudose din restructurare, ce urmărește Liviu Dragnea
Premierul Mihai Tudose este cel care insistă ca partidul să discute și să aprobe o restructurare a guvernului. ”Restructurarea nu se putea face astăzi. Azi am lansat subiectul. Va fi discutată la CEx-ul de la Iaşi, la sfârşitul lunii (…) Nu renunţ la idee, o voi propune în amănunte partidului la Iaşi”, a spus premierul Tudose la finalul reuniunii conducerii PSD. – continuare pe Cursdeguvernare.ro.