Acasă Economie MIZĂ PUTERNICĂ PENTRU EUROPARLAMENTARE

MIZĂ PUTERNICĂ PENTRU EUROPARLAMENTARE

DISTRIBUIȚI

vot euroDin cinci în cinci ani, cetățenii UE își aleg reprezentanții în Parlamentul European, instituție ai cărei membri sunt aleși în mod direct și care le apără interesele în procesul decizional de la nivelul UE. Fiecare stat membru are dreptul la un anumit număr de eurodeputați. Repartizarea numărului de mandate este prevăzută în tratatele europene și se face pe baza principiului proporționalității degresive: țările cu populația cea mai mare au mai mulți deputați decât țările mai mici, dar acestea din urmă au mai mulți deputați decât ar avea dacă s-ar aplica principiul proporționalității stricte. Pentru alegerile din 2014, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, numărul de deputați variază de la șase pentru Malta, Luxemburg, Cipru și Estonia la 96 pentru Germania. România va avea 32 de eurodeputați.

La alegeri participă partidele politice naționale, dar, odată aleși, majoritatea deputaților din Parlamentul European aleg să devină membri ai grupurilor politice transnaționale. Cele mai multe partide naționale sunt afiliate la o familie politică paneuropeană. Prin urmare, cea mai importantă întrebare în seara alegerilor este care dintre aceste grupări europene va exercita cea mai mare influență asupra deciziilor ce se vor lua în cursul următorului mandat. Consiliul European trebuie să țină seama de rezultatele alegerilor atunci când face o propunere pentru postul de președinte al Comisiei Europene, componenta executivă a UE.

De la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, Parlamentul European a devenit un co-legislator puternic și joacă un rol determinant în definirea politicilor europene. Votând la alegerile europene, fiecare cetățean are șansa de a influența componența Parlamentului și deciziile sale în următorul mandat de cinci ani. 

Alianța PSD – UNPR – PC vrea o reprezentare mai puternică la Bruxelles

Alianța electorală PSD – UNPR – PC a depus, la 22 martie, candidaturile pentru alegerile europarlamentare, la Biroul Electoral Central. Printre nume se numără și un cetățtean moldovean, în timp ce candidatul cel mai tânăr are 24 de ani. Lista este următoarea: Corina Crețu, Ecaterina Andronescu, Cătălin Ivan, Dan Nica, Maria Grapini, Damian Drăghici, Daciana Sârbu, Ioan Mircea Pașcu, Viorica Dăncilă, Sorin Moisă, Victor Boștinaru, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Doru Frunzulică, Constantin Rebega, Ana Țapardel, Andi Lucian Cristea, Victor Negrescu, Emilian Pavel, Răzvan Popa, Maria Zoană, Florentina Dobrete, Claudia Gilia, Tiberius Brădățen, Sorin Mihai Radu, Alexandru Rotaru, Iuliana Anghel, Sebastian Răducanu, Claudiu Ilaș, Ion Voinea, Alina Cazanacli, Veaceslav Șaramet, Vera Cristescu, Ștefan Popa, Stela Arhire, Bogdan Mihăilescu, Andra Bloțiu, Vasile Sergiu Papuc, Bogdan Andrei Toader, Georgeta Fântânaru, Valeria Rîmniceanu, Eugen Bărbulescu și Dragoș Chioveanu.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că este extrem de important ca pe 25 mai vocea României să fie reprezentată în Parlamentul European mult mai puternic decât în ultimii cinci ani. Alianța mizează pe 35% din voturi.

 PNL propune pentru oameni de valoare, care fac cinste României

PNL, care își propune 25% la europarlamentarele din mai, a depus, la 24 martie curent, listele pentru alegeri, împreună cu 1,2 milioane de semnături. ”Depunem aceste candidaturi cu speranța unei reprezentări demne la nivel european, cu speranța că ideile, proiectele liberalilor din România se vor face simțite în structurile europene”, a declarat președintele Crin Antonescu.

Șeful de campanie al PNL pentru alegerile europarlamentare, Marian Petrache, a spus, la rându-i, că filialele liberalilor doresc ca fiecare euroregiune să aibă un europarlamentar care să o reprezinte la Bruxelles. ”Europarlamentarii liberali sunt văzuți cel mai bine dintre toți europarlamentarii români și, plecând de la acest aspect, pentru că au o notorietate pozitivă foarte mare, ne-am gândit ca lansarea candidaturilor să se facă pe imnul Ligii Campionilor. Pe lista PNL se regăsesc oameni de valoare, care au făcut cinste României, oameni care au reprezentat țara cu brio la nivel internațional. Europarlamentarii liberali au fost printre cei mai activi depuțati în Parlamentul European, conchide Marian Petrache.

Lista PNL pentru alegerile din 25 mai este următoarea: Norica Nicolai, Adina Vălean, Ramona Mănescu, Cristian Bușoi, Renate Weber, Eduard Hellvig, Mihai Țurcanu, Claudia Benchescu, Romeo Stavarache, Andrei Muraru, Lucia Varga,  Florin Roman, Victor Giosan, Dorin Bădulescu, Cătălin Rotea, Dobre Gheorghe, George Stângă, Bogdan Nica, Aana Guțu, Maria Stoian, Cristian Pricop, Raul Stoica, George Damian, Diana Nicolae, Ovidiu Colceriu, Daniel Cîrjan,  Monica Radu, Simona Polak, Alexander Tudor Rădulescu, Ovidiu Doroftei, Teofil Boca, Octavian Motoc, Emil Pantelimon, Cătălin Profir, Cristina Mihailovici, Adrian Țurcanu, Adrian Solcan, Raluca Vartic, Cristian Emilian Ghiță, Cosmin Bogdan Pater, Alexandru Silviu Ionescu și Irinel Scrioșteanu.

 PDL Ilfov mizează pe 25% la europarlamentare

PDL a depus lista candidaților pentru alegerile europarlamentare din 25 mai împreună cu circa 300.000 de semnături ale susținătorilor partidului, în condițiile cerute de lege care menționează un număr minim de semnături de 200.000.

Lista cuprinde următoarele nume: Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu, Daniel Buda, Orest Onofrei, Florin Dragoș David, Iustin Marinel Cionca – Arghir, Mihai Apostolache, Gabriela Monțoiu,  Mircea Hava, Sorin Moldovan,  Mihăiță Bojin, George Scripcaru, Gheorghe Falcă, Dorin Florea, Ștefan Spiridon, Daniela Câmpean, Simona Drăghicescu, Cătălin Morpșan, Dumitru Mărculescu, Nelu Resmeriță, Marieta Răileanu Ilcu, Ștefan Prală, Adrian Moisescu, Alexandru Drăgan, Gheorghe Bârlea, Alina Niță, Radu Călin Roșian, Victor Georgescu, Ilie Buzescu, Eduard Berca, Claudiu Dumitrescu, Ciprian Iftimoaie, Adrian Cozma, George Ionică, Carmen Pantiș, Ionuț Filimon, Gabriela Fotache, Hazem Kansou, Anișoara Radu și Ancuța Ștefan.

Așa cum a spus și președintele Vasile Blaga, criteriul de bază care a stat la întocmirea listei este competenţa. Pe listă sunt oameni cu multă experienţă în legislativul european care au dovedit deja că apără interesele României, declară liderul PDL Ilfov Ioan Nastea. ”Monica Macovei – cel mai bun europarlamentar, Traian Ungureanu – recunoscut pentru pro-europenismul de care a dat permanent dovadă, Marian Jean Marinescu – cel mai bun raportor al PE în acest an, Daniel Buda care reprezintă cea mai puternică regiune a PDL din punct de vedere electoral, regiunea Nord-Vest, iar Theodor Stolojan nu mai are nevoie de niciun fel de referințe. Avem o echipă foarte puternică, iar electoratul a avut ocazia să vadă o parte din aceasta la lucru, fără a i se putea reproșa ceva”.

Ioan Nastea ține să sublinieze că rezultatul votului în cele mai mari opt țări ale Europei – Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia, România și Olanda – va fi foarte important în perspectiva viitoarei configurații a Parlamentului European întrucât 479 din cei 751 europarlamentari, adică peste 63%, vor proveni din aceste state. PDL Ilfov mizează pe 25% din voturile ilfovenilor la alegerile din 25 mai.

1 COMENTARIU

 1. Uite cine vorbeste ! NASTEA IOAN ? Acesta conduce PDL Ilfov ?
  Cine-l voteaza pe acest mosulica ?
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/miliardele-pentru-diguri-spalate-de-dunare-85367-main_pic1.html
  Contracte cu dedicatie catre vechii clienti ai PSD.Miliardele pentru diguri, spalate de Dunare.
  500 de miliarde lei oferite prin cerere de oferta
  Seful ANIF,NASTEA IOAN cercetat penal
  Marele tun dat de pedistul Nastea a fost unul de 500 miliarde lei. Seful ANIF nu s-a mai incurcat in contracte marunte, de zeci de miliarde, si a decis sa ofere la finalul anului 2006 toate lucrarile de inchidere a digurilor de la Dunare unei singure firme: “Hidroconstructia” SA. Pentru a face posibil acest lucru, s-a recurs la o suma de artificii ce intra in contradictie cu legislatia existenta. Despre aceasta afacere a avut stiinta si fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur. In primul rand, desi ANIF era si este obligata sa ofere toate lucrarile de intretinere a digurilor catre SNIF, acest lucru a fost evitat. Chiar daca este evident ca “Hidroconstructia” va repara si va consolida digurile deja existente, Nastea sustine un lucru socant: cele 500 de miliarde se vor folosi pentru noi investitii. Cum banii acestia au venit de la Guvern, prin Ministerul Agriculturii, fostul ministru de resort, Gheorghe Flutur, putea sa stopeze situatia, dar nu a facut-o. A acceptat ca suma de 500 miliarde lei sa fie prinsa in bugetul ministerului, la capitolul “investitii ale agentilor economici cu capital de stat”. Argumentul este scandalos deoarece “noile investitii” nu sunt altceva decat digurile facute fie inainte, fie in timpul regimului comunist. Numai ca acest artificiu i-a permis lui Nastea sa evite Legea 138/2004. Nefiind lucrari de reparatii sau intretinere, ci investitii, el nu a mai fost obligat sa ofere lucrarea catre SNIF. Chiar si asa, avand in vedere prevederile OUG 34/2006 ce reglementeaza achizitiile publice, Nastea era obligat sa organizeze licitatie. Nu a facut nici acest lucru. El a recurs la cererea de oferta, o procedura de achizitii mult simplificata si lipsita de transparenta. Castigatoare a celor 500 de miliarde, societatea “Hidroconstructia” SA a facut ceea ce face de obicei orice constructor care se respecta: a cautat sa inchirieze utilaje de la SNIF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here