Acasă Info Local Mogoșoaia / A doua zi de screening pentru depistare precoce a tuberculozei

Mogoșoaia / A doua zi de screening pentru depistare precoce a tuberculozei

DISTRIBUIȚI

Vineri, 18 martie 2022, continuă la Mogoșoaia (strada Valea Parcului nr.1A – în fața centrului de vaccinare), între orele 09:00-14:00, activitățile de depistare precoce (screening) a tuberculozei în cadrul grupurilor vulnerabile. Pot însă participa toți ilfovenii cu domiciliul în mediul rural, atât persoanele fără posibilități financiare (care doresc să acceseze servicii de sănătate specifice), cât și oricare alte persoane interesate de o evaluare medicală pulmonară preventivă.

Activitățile presupun deplasarea unei caravane, prin care ilfovenii vor beneficia de acces facil, gratuit, aproape de casă, la consultații medicale puse la dispoziție de un cabinet mobil, dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid.

Caravana de screening este dotată și cu un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat, iar în contextul pandemiei de COVID-19, cu ajutorul testelor efectuate în mod gratuit, pot fi detectate inclusiv eventuale sechele post-COVID-19 și se poate face o recomandare pentru continuarea investigațiilor la un medic specialist.

Accesul către serviciile medicale va fi completat de activități de informare, educare și conștientizare, desfășurate inclusiv prin intermediul medicilor de familie, la nivelul județului Ilfov, iar persoanele diagnosticate vor beneficia de activități de sprijin în vederea facilitării participării la tratament (ex. consiliere psihologică, suport individual personalizat, subvenții și alte servicii adaptate și necesare).

Joi, 17 martie, în prima zi a caravanei de screening, au fost evaluate 29 de persoane.

Aceste activități se derulează în baza protocolului de cooperare semnat în luna august 2021, prin care Consiliul Județean Ilfov – alături de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” și Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) –  urmăresc facilitarea accesului cetățenilor din județ la servicii de sănătate.

Caravana de screening este unul din proiectele incluse în ,,Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale din județul Ilfov 2018-2023”, privind accesul eficient al cetățenilor la servicii de prevenție, de urgență, de îngrijire și asistență, de recuperare/reabilitare sau alte servicii specializate de bună calitate, cât mai aproape de domiciliu.

Pentru informații suplimentare se poate accesa pagina oficială a proiectului: https://screeningtb.ro/despre-screening/ sau se poate transmite un email la contact@screeningtb.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here