Ecaterina Andronescu le-a transmis primarilor de comune să sprijine Ministerul Educației în înființarea de clase profesionale la sat. “Acolo unde dvs. considerați că cei care pleacă din sat spre clasa a IX-a într-o școală profesională sau într-un liceu la oraș ar putea să rămână în sat – să luăm o clasă profesională de la oraș și o aducem acolo și o lipim de școala generală pe care o avem în satele noastre. În felul acesta profesionalizăm local acești copii pe care dvs. să îi aveți acolo”, a declarat ministrul Educației. Declarația a fost făcută la Adunarea generală a Asociației Comunelor din România.
Într-un discurs susținut în fața primarilor, Ecaterina Andronescu a declarat: “Dacă tot vorbim de școlile din mediul rural, vă adresez rugămintea să ne sprijiniți să reducem abandonul școlar. Și acolo unde dvs. considerați că cei care pleacă din sat spre clasa a IX-a într-o școală profesională sau într-un liceu la oraș ar putea să rămână în sat – să luăm o clasă profesională de la oraș și o aducem acolo și o lipim de școala generală pe care o avem în satele noastre. În felul acesta profesionalizăm local acești copii pe care dvs. să îi aveți acolo și cred că este foarte important lucrul acesta”.
Fostul ministru al Educației, Adrian Curaj, atrăgea atenția în 2016 că aproape 25% dintre copii renunță la școală după clasa a VIII-a și amintea că o posibilă soluție este ca învățământul obligatoriu să se termine la clasa a IX-a, relata la acea vreme HotNews.ro.
Legea Funeriu-Miclea a stabilit, în 2011, trecerea clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu. Prevederea a apărut prima oară în raportul pe educație al comisiei prezidențiale conduse de Mircea Miclea. Însă în 2013 Guvernul Ponta cu Remus Pricopie ministru al Educației a modificat legea, după ce sindicatele au anunțat că nu susțin mutarea clasei a IX-a la gimnaziu..