Acasă Economie NU CONTEAZĂ CĂ ”AFARĂ SE IEFTINEȘTE”. LA NOI GAZUL TREBUIE SĂ FIE...

NU CONTEAZĂ CĂ ”AFARĂ SE IEFTINEȘTE”. LA NOI GAZUL TREBUIE SĂ FIE MAI SCUMP! RAPID!

DISTRIBUIȚI

557794_557794_102_gaze_mp4_snapshot_4Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va propune Fondului Monetar Internaţional (FMI) o liberalizare timpurie a pieţei gazelor pentru consumatorii casnici, având în vedere că preţurile pe pieţele internaţionale au scăzut foarte mult, a declarat, luni, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Practic, statul e decis să își retragă anticipat subvenționarea prețului la gaze, fapt care seva regăsi într-un tarif suplimentar pentru populație.

”Vom analiza, împreună cu FMI şi Banca Mondială, stadiul liberalizării pieţei gazelor şi vom propune o liberalizare timpurie, având în vedere că preţul gazelor pentru consumatorii casnici de pe pieţele internaţionale şi de pe bursa internă este mai mic decât cel preconizat de noi”, a spus Havrileţ, citat de Agerpres.ro.

În toamna anului trecut, preşedintele ANRE estima o scădere a preţului de producţie a gazelor naturale cu 10% până la 1 iulie 2016. Totodată, calendarul de liberalizare prevede o creştere cu 6 lei pe MWh pentru preţul gazelor plătit de consumatorii casnici începând cu această vară.

În prezent, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţie internă pentru consumatorii casnici şi pentru termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici este de 60 de lei pe MWh, potrivit Agerpres.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de noul şef al instituţiei pentru România, Reza Baqir, efectuează o vizită în România în perioada 2 – 15 martie 2016, pentru evaluarea anuală a economiei româneşti, se arată într-un comunicat al reprezentantului regional al FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here