Acasă Info Local O INITIATIVA A DEPUTATULUI PMP DE ILFOV STEFAN BURLACU

O INITIATIVA A DEPUTATULUI PMP DE ILFOV STEFAN BURLACU

DISTRIBUIȚI

arme-politistiPolițiștii și jandarmii nu mai răspund penal dacă folosesc arma conform legii

 Legea armelor se modifică. Poliţiştii şi jandarmii care sunt nevoiţi să folosească arma din dotare nu vor mai răspunde penal, dacă aceasta este făcută în condiţiile şi situaţiile prevăzute de lege. Modificarea vine ca o cerinţă a Uniunii Europene, în condiţiile în care România se afla printre ultimele ţări care nu operaseră o astfel de schimbare. Iniţiativa legislativă aparţine fostului ofițer SPP, deputatul PMP de Ilfov Ștefan Burlacu, iar parlamentarii au adoptat modificarea și completarea Legii nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc și al munițiilor.

Conform proiectului adoptat, printre principalele modificări se numără înlăturarea răspunderii penale și materiale a polițiștilor, jandarmilor sau altor lucrători din domeniul ordinii publice și siguranței naționale care deschid focul, respectând legea Legii 17/1996 i s-a adăugat un nou articol în care se precizează că ”uzul de armă executat în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de prezenta lege înlătură caracterul penal al faptei şi răspunderea materială a personalului instituțiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securității naționale”.

În expunerea de motive a proiectului se arată că prin Legea 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, republicată în 2014, se specifică încă din primul articol că prevederile ei ”nu se aplică operaţiunilor cu arme şi muniţii efectuate de către instituţiile publice cu atribuţii în domeniul apărării, siguranţei naţionale şi ordinii publice”. Pentru aceste instituţii până acum se stabileau norme proprii prin legile speciale care reglementează atribuţiile acestora, ceea ce ducea la probleme în situaţiile în care acestea trebuiau să colaboreze.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here