Acasă Politic O situație specială

O situație specială

DISTRIBUIȚI

Guvernul a decis, la ultima ședință din 2020, să să amâne acordarea pensiilor speciale pentru aleşii locali, acestea urmând să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022, a declarat Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în conferința de presă de la finalul ședinței de guvern. Prevederea este inclusă în ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscale.

Întrebat dacă au existat discuţii cu primarii, care au criticat faptul că nu au fost consultaţi înainte de aprobarea ordonanţei, Cseke Attila a spus că a fost ”o situație specială” în care nu s-a putut respecta termenul de consultare de 10 zile.

”Realitatea este următoarea – că acest guvern, Guvernul Cîţu, s-a format în 23 decembrie, seara. Este extraordinar de greu să respecţi un termen de consultare de zece zile, când sfârşitul anului este peste opt zile şi când aceste măsuri care au fost prezentate trebuie luate înainte de 31 decembrie, pentru că, altfel, impactul bugetar și toate consecințele sunt cele pe care le cunoaşteţi. Ne vom strădui, în mod evident, pentru respectarea acestor termene de avizare, inclusiv către structurile asociative ale autorităţilor locale, dar astăzi pot să spun că a fost o situaţie specială, din acest punct de vedere, pentru că acum zece zile nu am avut guvern cu puteri depline”, a declarat ministrul.

Primarii din marile orașe, în frunte cu liberalii Emil Boc (Cluj), Mihai Chirica (Iași), Ion Lungu (Suceava), Florin Birta (Oradea) și Ciprian Ciucu (Sectorul 6 din București) l-au criticat dur pe premierul Florin Cîțu pentru proiectul de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică doar o zi, proiect ce suspendă pensiile speciale ale primarilor, consilierilor locali și județeni timp de un an și aduce și alte modificări la Codul Fiscal.

”Dialogul instituțional nu este o opțiune a unui ministru sau a unui funcționar din minister , ci o obligație legală a Guvernului Romaniei, statuată atât în Codul administrativ, cât și în Carta europeană a autonomiei locale, iar Asociația Municipiilor din România nu va lăsa nesancționate, public și juridic, derapajele de la această obligație”, a fost mesajul Asociației Municipiilor din România, condusă de liberalul Emil Boc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here