Acasă Politic Orban: Fără vize de flotant doar pentru a vota primarul

Orban: Fără vize de flotant doar pentru a vota primarul

DISTRIBUIȚI

Premierul Ludovic Orban a declarat că nu va renunţa la prevederea privind interdicţia de vot pentru cetăţenii care au obţinut viza de flotant într-o localitate, afirmând că a fost o ”mişcare anormală” în care au căpătat drept de vot în anumite localităţi cetăţeni care nu au nicio legătură cu acestea, ”ci le-a fost obţinută viza de flotant numai pentru a-l vota pe primar”.

”Am discutat cu cei de la USR. Am ajuns la concluzia că propunerea noastră este foarte corectă. Nu poţi să permiţi migraţia votanţilor în funcţie de interesele unor primari care vin şi îşi aduc votanţi pentru o zi, care nu au nicio legătură cu localitatea respectivă. Am făcut o analiză pe 200 de localităţi unde a fost o migraţie suspectă în alegerile din 2016. Numărul de vize de flotant a fost 20.000 în 2016, evident aproape toate luate în preajma alegerilor, în timp ce în anii normali numărul maxim de vize de flotant care au fost date în aceste 200 de localităţi pe care le-am studiat a fost de 2.000, adică de 10 ori mai puţin. Dacă cineva îmi spune mie că în 2016 cei 20.000 s-au hotărât să îşi facă viză de flotant pentru că s-au mutat, nu o să îl cred. Este evident că a fost o mişcare anormală în care au căpătat drept de vot în anumite localităţi cetăţeni care nu au nicio legătură cu localitatea respectivă, care nu locuiesc în localitatea respectivă, care nu au loc de muncă în localitatea respectivă, ci le-a fost obţinută viza de flotant numai pentru a-l vota pe primar”, a spus Orban, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a menţionat că se poate discuta doar despre perioada în care cei care au primit viza de flotant nu pot vota decât în localitatea în care au avut reşedinţa anterior. ”Că nu sunt 90 de zile, aşa cum am prevăzut noi, că sunt 60 de zile sau sunt 45 de zile, putem discuta asupra perioadei, dar ceea ce îşi doresc colegii noştri afectează procesul electoral, pentru că permite exercitarea dreptului de vot unor oameni care nu au legătură şi care determină alegerea unui primar fără să le pese de cine aleg primar, ci pur şi simplu numai pentru a-i face un serviciu acelui primar”, a spus Orban.

Alianţa USR-PLUS a precizat miercuri că susţine modificarea legislaţiei pentru introducerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin, dar se opune restricţionării dreptului de vot pentru cetăţenii care dobândesc viza de flotant cu mai puţin de 90 de zile faţă de data alegerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here