Acasă Editorial PARTIDELE LOCALE, O SOLUȚIE PENTRU VIITOR?

PARTIDELE LOCALE, O SOLUȚIE PENTRU VIITOR?

DISTRIBUIȚI

foto click pagina 1 Editorial

 

Cătălin DRAGOMIR

S-a luptat mult clasa politică pentru ca în prim-plan să rămână două mari partide, unul de Stânga, celălalt de Dreapta. Dar imediat a venit lovitura. Acum poți înființa un partid cu doar trei membri și fără condiționare geografică. Așa se face că, fără să stea pe gânduri, au apărut M10, condus de Monica Macovei, Uniunea Salvați Bucureștiul a lui Nicușor Dan (care vrea să fie chiar primar al Capitalei), Partidul Botoșănenilor, Partidul Gălățenilor, Partidul pentru Argeș și Muscel (fondat de fostul senator Mircea Andrei, prea bine cunoscut afaceriștilor din Ilfov), Partidul Oamenilor Liberi din Mureș și există șanse ca în toate județele să apară astfel de formațiuni acum, cu puțin timp înainte de alegerile locale.

Dar pot fi partidele locale o soluție pentru alegerile de anul viitor? De ce nu, ar spune unii? Soluția aleasă pare să încurce marile formațiuni politice pentru că unii își fac ”partid local” întrucât vor să participe la alegeri ca independenți, dar legea nu le permite. Scopul lor este să aibă reprezentanți în consiliile locale și să li se facă auzite ofurile și cunoscute ideile, de multe ori peste cele ale actualilor aleși locali. Unii spun că își fac partid și pentru a nu se subordona grupurilor de interese cum se întâmplă cu partidele naţionale. Alții, dezamăgiți de actuala clasă politică, vor să se implice în viața publică locală. Politicienii din cunoscutele partide, așadar, au de ce să se teamă pentru că există persoane cunoscute pe plan local și care vor să se afirme fără a avea un partid puternic în spate.

Mai există, însă, și varianta ca social-democrații și liberalii să încerce, prin diverse forme, să atragă aceste vedete locale, un loc pe lista acestor mari formațiuni la alegeri fiind mult mai sigur decât dacă ar candida din partea partidului X care a luat ființă cu câteva zile în urmă.

Rămâne de văzut și dacă aceste partide locale vor avea resursele necesare pentru a putea ține piept coloșilor într-o competiție electorală adevărată. Că acum toată lumea îi bagă în seamă pe cei cu idei bune sau mai puțin realiste, proaspete, dar în campanie electorală lucrurile se vor schimba.

La începutul lui 90 aveam partide și partidulețe precum ciupercile după ploaie. Au trecut 25 de ani, au avut loc fuziuni peste fuziuni, au fost formate alianțe și au rămas doi coloși: Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal. Acum, înseamnă că începe revoluția partidelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here