Acasă Info Local PENSIA DE URMAŞ

PENSIA DE URMAŞ

DISTRIBUIȚI

pensie VASILE BOLBOJA

Aşa cum am promis în articolele anterioare privind sistemul public de pensii, în conformitate cu Legea 263/2010 vă prezentăm, în continuare, prevederile privind pensia de urmaş. Ne oprim la acele articole şi alineate importante pentru înţelegerea acestui capitol al acestei legi fundamentale. Să intrăm in detalii: Au dreptul la pensiile de urmaş copiii şi soţul supravieţuitor, dacă persoana decedată era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru a deveni pensionar. Copiii au dreptul la pensie de urmaş până la vârsta de 16 ani, până la vârsta de 26 ani dacă  îsi continuă studiile într-o formă de învăţământ sau pe toată perioada invalidităţii de orice grad dacă invaliditatea a apărut când aceştia beneficiau de pensie de urmaş. Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei de pensionare dacă a fost căsătorit legal cu soţul decedat cel puţin 15 ani. Dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar cel puţin de zece ani, pensia de urmaş se micşorează cu șase la sută pentru fiecare an de căsătorie mai mic de 15 ani. Exemplu: Dacă au fost căsătoriţi 12 ani, sunt trei ani mai puţin decât cei necesari (15 – 12), deci pensia se va diminua cu 18%  (trei ani x șase la sută pe an). Diminuarea maximă va fi de 30% (cinci ani x șase la sută pe an). Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă pe perioada invaliditatii de gradul I sau II dacă au fost căsătoriţi legal cel puţin un an. Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş indiferent de vârstă şi durata căsătoriei dacă soţul a decedat în urma unui accident de muncă sau boli profesionale cu condiţia să nu realizeze venituri lunare dintr-o activitate profesională. Soţul supravieţuitor care are în îngrijire la data decesului soţului susţinător unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la șapte ani beneficiază de pensie de urmaş, indiferent de alte condiţii, până la împlinirea vârstei de șapte ani de către ultimul copil, dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională. Pensia de urmaş se calculează astfel: Baza de calcul este pensia pe care o avea soţul decedat sau pensia pe care acesta urma să o primească dacă ar fi ieşit la pensie în momentul decesului. Mărimea pensiei pentru urmaşi se stabileşte astfel: pentru un singur urmaş – 50 la sută din pensia decedatului, pentru doi urmaşi – 75 la sută din pensia decedatului, pentru trei sau mai mulţi urmaşi – 100% din pensia decedatului.

Copiii orfani de ambii părinţi beneficiază de pensiile cumulate ale ambilor părinţi, dacă aceştia aveau dreptul la pensie. Soţul supravieţuitor care are dreptul la pensie poate alege pe cea mai mare dintre pensia proprie sau pensia de urmaş după soţul decedat.

țAcestea sunt cele mai importante prevederi ale Legii 263/2010 la capitolul “pensie de urmaş”. Cu acest articol am încheiat seria de articole având ca temă acest atât de complex domeniu care face parte din viaţa fiecăruia dintre noi. Adică aceia care au trudit “pe câmpia muncii” şi care, la anii bătrâneţii, este normal să beneficieze  de “roadele muncii lor”. Sau, aşa cum am prezentat în acest articol, urmaşii acestora dacă îndeplinesc condiţiile cerute de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here