APADOR-CH CERE DEMISIA GABRIELEI FIREA DIN SENAT
APADOR-CH cere demisia senatoarei Gabriela Firea, după ce CNCD a decis ca acuzațiile aduse lui Klaus Iohannis pe motiv că nu are copii sunt discriminatorii.
„Pentru că statutul de senator este incompatibil cu cel de discriminator, APADOR-CH solicită public demisia din funcție a doamnei Gabriela Vrânceanu Firea”, anunță organizația. Apelul vine după ce Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis că declarațiile purtătorului de cuvânt al campaniei prezidențiale a PSD, Gabriela Firea, prin care aceasta l-a atacat pe Klaus Iohannis pe motiv că nu are copii „reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate al persoanelor, pe criteriul situației familiale”.
APADOR-CH susține că „săvârșirea de fapte de discriminare este incompatibilă cu calitatea de parlamentar, care presupune nu numai practicarea, ci și promovarea unui comportament și a unui limbaj care, printre altele, să nu discrimineze”.
„Împrejurarea ca doamna senator Gabriela Vrînceanu Firea a fost sancționată cu avertisment, iar nu cu amendă, pentru comiterea faptei de discriminare, nu are nicio relevanță cu privire la existența unei încălcări a legii care interzice discriminarea, încălcare reținută în sarcina sa de către autoritatea specializată în constatarea și sancționarea unor astfel de fapte”, continuă Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH).
Potrivit organizației, „caracterul vădit al faptei de discriminare – săvârșite de doamna senator într-o campanie electorală, din poziția de purtător de cuvânt al unui partid politic – justifică solicitarea demisiei imediate a doamnei senator din această funcție, chiar în condițiile în care hotărârea Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării poate fi atacată în justiție”.
Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis în ședința din 19 noiembrie, că afirmațiile Gabrielei Firea referitoare la familiile fără copii sunt discriminătorii și încalcă dreptul la demnitate al persoanelor.