Acasă Info Local PERSOANELE VULNERABILE, ÎN ATENȚIA CJ ILFOV (II)

PERSOANELE VULNERABILE, ÎN ATENȚIA CJ ILFOV (II)

DISTRIBUIȚI

Există printre noi oameni care își trăiesc viețile în umbra nepăsării aproape cotidiene a majorității ”normale”, active social, aflate permanent în căutarea unui ”mai bine” pe care, de cele mai multe ori, nici măcar ei înșiși nu îl cunosc, dar îl urmăresc febril și interesat.

Nu le vedem, nu le simțim și nu empatizăm cu suferințele lor necruțătoare. Suntem ocupați, nervoși, stresați, lipsiți de atenție și afecțiune sau pur și simplu ne simțim prea bine cu ceea ce avem în viețile noastre pentru a ne permite luxul altruismului, mai ales că acesta se înfăptuiește numai cu dăruire, renunțare la sine și nevoile tale pentru cei din jur.Centru-Maternal-Saftica

Și totuși, copiii cu vulnerabilități sociale există. Există și aceia infestați cu HIV/SIDA. N-au nicio vină pentru bolile sau problemele lor, dar le suportă și mor, de cele mai multe ori, pe cale de consecință. Nu îi putem vindeca, dar le putem face viața mai liniștită, mai suportabilă atât noi, cetățenii grăbiți să-și trăiască viețile tumultoase, prin acțiuni voluntare, dar mai ales autoritățile! Acestea au posibilitatea efectivă și concretă să creeze structuri funcționale în care copiii vulnerabili să fie primiți, îngrijiți, consiliați de profesioniști.

Recent, Consiliul Județean Ilfov a aprobat documentația tehnico-economică de avizare a lucrărilor de intervenții pentru reabilitarea și modernizarea pavilionului central din cadrul Centrului de Plasament nr.7 Vidra pentru înființarea unui centru de informare și consiliere pentru copiii în situație de risc. Buget total: 3,1 milioane lei. Consiliul Județean Ilfov asigură sustenabilitatea activităţilor de educaţie nonformală, în valoare de 786.000 de lei, cinci ani de la finalizarea proiectului. Proiectul vizează în principal creșterea bunăstării copiilor vulnerabili, inclusiv romi. El va fi implementat în parteneriat cu DGASPC Ilfov și cu două organizații neguvernamentale.

 

CJ Ilfov acordă o atenție deosebită problemelor nevoiașilor

În judeţul Ilfov există patru unităţi spitaliceşti: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov, situat în Bucureşti, în Sectorul 2, Spitalul orășenesc ”Dr. Maria Burghele” din Buftea, Spitalul comunal Periş, și o unitate mai special – Spitalul de psihiatrie ”,Eftimie Diamandescu” Bălăceanca, situat în comuna Cernica. De asemenea, în oraşul Otopeni se află sanatoriul de Geriatrie şi Gerontologie Ana Aslan, cunoscut atât în ţară cât şi în străinătate.

Activitatea medicală la nivelul judeţului Ilfov se desfăşoară şi prin intermediul societăţilor civile medicale şi cabinetelor medicale individuale. Este vorba de zece astfel de unități medicale, situate în Balotești și Buftea.

Activitatea de asistenţă socială prezintă o mare importanţă pentru Consiliul Judeţean Ilfov care acordă o atenţie deosebită problemelor întâmpinate de categoriile defavorizate ale populaţiei (copii, persoane vârstnice, persoane cu dizabilităţi). La nivelul judeţului Ilfov, activităţile de asistenţă socială se desfăşoară în principal prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în subordinea căreia există mai multe centre de plasament în care sunt ocrotiţi copiii, dar şi centre de îngrijire şi asistenţă pentru persoane vârstnice ori cu probleme de sănătate. În subordinea Consiliului Judeţean Ilfov funcţionează Comisia pentru Protecţia Copilului Ilfov şi Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru adulţi Ilfov, comisie care îşi desfăşoară activitatea în oraşul Voluntari, în sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov. Copiii beneficiari ai sistemului de protecţie specială din cadrul centrelor publice aflate în subordinea DGASPC Ilfov sunt ocrotiţi în Centrul de Plasament Piticot din Domneşti, Centrul de Plasament Tâncăbeşti, centru în care sunt ocrotiţi minorii cu handicap sever, Centrul de Plasament Periş în care sunt ocrotiţi minorii cu handicap mediu, Centrul de Plasament Vidra, Centrul de Plasament Voluntari și Centrul Maternal Săftica, situat în comuna Baloteşti. În comuna Domneşti, judeţul Ilfov funcţionează Centrul de asistenţă medico-socială pentru Bolnavi Cronici.

Persoanele vârstnice beneficiare ale sistemului de asistenţă socială sunt în Centrul de îngrijire şi asistenţă Ciolpani, iar persoanele cu afecţiune neuropsihice în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Bălăceanca din comuna Cernica. În paralel cu activitatea de asistenţă social, se desfăşoară şi o activitate privată a unor organizații neguvernamentaleîn oraşele Bragadiru, Voluntari, Popeşti-Leordeni și comuna Domneşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here