Acasă Economie Planul de menținere a calității aerului pentru Ilfov, în dezbatere publică

Planul de menținere a calității aerului pentru Ilfov, în dezbatere publică

DISTRIBUIȚI

La 24 iulie 2018 a avut loc dezbaterea publică a Planului de menținere a calității aerului pentru județul Ilfov, organizată de Consiliul Județean, conform Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător și HG 257/2015 privind aprobarea Metodologiei de elaborare a planurilor de calitate a aerului, a planurilor de acțiune pe termen scurt și a planurilor de menținere a calității aerului. La eveniment, alături de autoritățile din Ilfov au participat reprezentanți ai societății civile, ONG-uri dedicate protejării mediului, specialiști în probleme de mediu, agenți economici și reprezentanți ai autorităților de mediu.

Marian Petrache, președintele Consiliul Județean Ifov: ”Mulțumim reprezentanților societății civile, ai autorităților, dar și ai companiilor pentru prezența la dezbaterea publică a Planului de menținere a calității aerului pentru Județul Ilfov. Îi anunțăm că ținem seama de propunerile lor, iar în acest sens am înaintat deja adrese oficiale către Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății. În scrisoarea adresată ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, am expus atât problemele identificate de specialiștii noștri pe timpul realizării acestui proiect, cât și aspectele semnalate de cetățeni și de organizațiile neguvernamentale. Iar prin adresa înaintată ministrului Sănătății, Sorina Pintea, am solicitat elaborarea unui studiu în care să fie analizat în mod riguros și cu date relevante impactul poluării aerului asupra sănătății populației”.

Pe parcursul elaborării “Planului de Menținere a Calității Aerului pentru județul Ilfov” au fost întâmpinate probleme legate de lipsa datelor relevante pentru elaborarea unor măsuri care să conducă la menținerea și îmbunătățirea calității aerului, generate de disfuncționalități ale stațiilor de monitorizare a calității aerului din județul Ilfov și de numărul redus de stații de  monitorizare din județ și caracterul restrictiv al listei poluanților prevăzuți prin legislația actuală – NO2, Nox, SO2, PM10, PM 2,5, CO, metale grele (As, Cd, Pb, Ni).

Pentru elaborarea unor planuri eficiente de calitate și de menținere a calității aerului și pentru implementarea unor măsuri care să conducă la îndeplinirea obiectivelor propuse prin aceste planuri este necesară actualizarea legislației în funcție de situația reală. Legislația în vigoare nu ia în calcul surse suplimentare de poluare a aerului (de exemplu: poluanții generați de existența gropilor de gunoi).

În cadrul dezbaterii publice a fost ridicată problema lipsei datelor cu privire la impactul poluării aerului asupra sănătății populației. De asemenea cetățenii și-au exprimat dorința de a avea acces în timp real la informații privind calitatea aerului din județ.

Ținând cont de problemele identificate de specialiștii de mediu și de reprezentanții societății civile, CJ Ilfov solicit modificarea și completarea legislației în domeniul calității aerului pentru eficientizarea cadrului  necesar implementării unor planuri care să conducă la menținerea și îmbunătățirea calității aerului la nivel județean și national, asigurarea, de către autoritățile responsabile, a resurselor necesare funcționarii echipamentelor din stațiile de monitorizare astfel încât să existe o monitorizare în conformitate cu cerințele europene, evitându-se astfel infrigementul declanșat de Comisia Europeană, implicarea ministerului și a autorităților responsabile în realizarea de studii privind impactul poluării aerului asupra sănătății populației și constituirea unui grup de lucru format din reprezentanți ai autorităților locale implicați în elaborarea Planului de menținere a calității aerului la nivel județean, specialiști, care împreuna cu Ministerul Mediului să inventarieze toate problemele și să elaboreze modificări ale legislației în domeniul calității aerului, în acord cu situația existentă.

 

Planul de menținere a calității aerului pentru Județul Ilfov poate fi citit pe www.cjilfov.ro și http://apmif.anpm.ro.

 

Groapa de gunoi de la Vidra nu trebuie să primească autorizație pentru următorii zece ani

 

Suntem în zona de infringement în ceea ce privește calitatea aerului. Pentru guvernele României, indiferent care au fost ele, asigurarea calității aerului nu a fost o prioritate, desi, conform Legii 104/2011, monitorizarea calității aerului reprezintă un obiectiv de interes public național aflat în administrarea autorității publice centrale pentru protecția mediului, a atenționat Marian Petrache, președintele CJ Ilfov, menționând că nu există nici acum un sistem de monitorizare și măsurare a calității aerului care să permită realizarea unui plan de acțiune corespunzător.

Petrache a subliniat că nu mai trebuie să existe gropi de gunoi în județ. Pentru ca Bucureștiul este singurul oraș din România care poate să atragă bani europeni pentru un incinerator, ”trebuie să lucăam împreună să atragem acești bani pentru a face acest incinerator, care, din punctul meu de vedere, va rezolva problema în aceste zone”, a declarat Petrache. El a amintit că firmele care administrează gropile de gunoi au anumite angajamente asumate de închiderea lor.

Referitor la groapa de gunoi de la Vidra, Petrache a spus că nu dorește prelungirea autorizației de funcționare a acesteia pe zece ani, așa cum s-a întâmplat cu cea de la Chiajna – Rudeni. ”Vrem să se prelungească până ce noi avem strategia pe acest domeniu”, a spus șeful CJ Ilfov.

Fostul ministru al Apelor si Padurilor Lucia Varga, consilier al președintelui CJ Ilfov, a precizat că autoritățile ilfovene sunt în discuții avansate cu Bucureștiul, astfel încât eliminarea deșeurilor din Ilfov să se facă, după anul 2020, în instalația pe care Capitala intenționează să o construiască pe fonduri europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here