Acasă Info Local PMP CREȘTE PRECUM FĂT FRUMOS

PMP CREȘTE PRECUM FĂT FRUMOS

DISTRIBUIȚI

Ruperea USL şi înregistrarea oficială a PMP au reconfigurat scena politică arată un sondaj INSCOP Research, privind intenţia de vot la alegerile europarlamentare, realizat la comanda ziarului „Adevărul”. Cercetarea a fost efectuată în perioada 1 – 7 mai, pe un eşantion reprezentativ de 1.056 de persoane. PSD cunoaşte o uşoară creştere, de trei procente, ajungând la 40,7%, iar PNL cunoaşte o scădere tot de trei procente, ajungând la 16,9%.

Partidul Mişcarea Populară şi-a dublat practic zestrea electorală – de la 4,6 la 10,2%. PMP ajunge astfel al patrulea partid, în urma unui PDL care a coborât de la 17,5 la 11,3%. Ar mai trece pragul electoral UDMR şi Forţa Civică. Dintre independenţi, doar Mircea Diaconu ar putea primi 1,2%.

Remus Ştefureac, director INSCOP, a ţinut să facă următoarele precizări: ”Rezultatele vor trebui citite cu reţinerea firească determinată de faptul că prezenţa reală la urne pe 25 mai se va situa, probabil, în jurul procentului de 30, fapt care poate afecta distribuţia voturilor pe partide la alegeri, comparativ cu estimarea din sondaje realizată cu trei săptămâni înainte de data scrutinului. În acest sens, trebuie ţinut cont şi de faptul că pe fondul unei participări mai reduse la vot, bazinele de votanţi fideli ai partidelor vor conta mai mult, aşadar, dincolo de simpatia generală de care se bucură fiecare partid la nivelul populaţiei în ansamblu, un indicator decisiv al rezultatelor finale va fi dimensiunea partidului şi capacitatea organizaţională de mobilizare la vot a alegătorilor proprii“.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri europarlamentare, Alianţa PSD-UNPR-PC ar obţine 40,7% din voturi, în stagnare comparativ cu măsurătoarea de la începutul lunii martie când aceeaşi alianţă înregistra 40,4% din opţiunile de vot.

Alianţa PSD-UNPR-PC este urmată în clasamentul intenţiei de vot de Partidul Naţional Liberal care ar fi votat de 16,9% din respondenţi (17,6% luna trecută).

PNL este urmat de Partidul Democrat Liberal, care suferă o cădere în intenţia de vot de la 13,7% în martie, la 11,3% la măsurătoarea din luna mai.

Partidul Mişcarea Populară îşi continuă tendinţa ascendentă, înregistrând 10,2% din intenţiile de vot (comparativ cu 9,1% în luna martie). PMP pare a creşte pe seama scăderii PDL.

Conform măsurătorii din luna mai, celelalte formaţiuni care trec pragul parlamentar de 5% sunt Uniunea Democrată a Maghiarilor din România cu 5,2% (5,1% în luna martie) şi Forţa Civică, cu 5,1% (4,7% în luna martie).

Sub pragul electoral

Partidul Poporului Dan Diaconescu ar fi votat de 3,8% din cei care exprimă o opţiune (4,1% în martie), urmat de  PRM cu 2,8% (2,7% în martie) şi PNŢCD cu 1,3% (1,7% în luna martie).

Candidatul independent Mircea Diaconu ar fi votat de 1,2% din respondenţi, în timp ce 0,5% ar votat alţi candidaţi independenţi. De asemenea, 1% ar vota un alt partid decât cele incluse în lista predefinită de opţiuni.

Nu s-au hotărât cu cine să voteze 21,1% din cetăţenii cu drept de vot. De asemenea, 10,9% declară ferm că nu merg la vot, în timp ce 3% nu ştiu sau nu răspund. Opţiunile de răspuns „Nu m-am hotărât“, „Nu merg la vot“, „Nu ştiu/Nu răspund“ au fost citite respondenţilor de către operatorii de interviu. – sursa: Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here