Acasă Info Local PNL – PSD 46% – 39%. RESTUL NU EXISTĂ

PNL – PSD 46% – 39%. RESTUL NU EXISTĂ

DISTRIBUIȚI

Conform unui sondaj intern al PSD, publicat de jurnalistul Cătălin Striblea, arată că diferența dintre PNL și PSD a devenit una extrem de mare, după alegerile prezidențiale. Dacă înainte de alegerea lui Iohannis, PNL era la 30%, acum liberalii sunt la 46%, dar cu toate acestea 54% dintre români cred că ar trebui să aștepte până în 2016 pentru a veni la guvernare.

Câteva date de ghidaj care să ne arate ce se întâmplă pe scena politică. Și ce va urma. Datele sunt culese în februarie și prelucrate în martie. Carevasăzică:

1. Cei mai de încredere în țara asta sunt pompierii cu 91 de procente. Îi urmează în ordine, Armata și Jandarmeria. Președinția este pe locul 4 cu 73 de procente. Asta îl face pe domnul Iohannis intangibil la orice critică. Nici Traian Băsescu nu s-a bucurat de o astfel de cotă. Poate după suspendarea din 2007.

2. DNA are o cotă de încredere de 64 de procente. Drept rezultat acțiunile spectaculoase vor continua și cine se opune valului va avea de suferit masiv. Deocamdată lumea vrea sânge. SRI a scăpat netulburat sau poate întărit de scandalul Udrea, fiind la 53 de procente de încredere.

3. Cea mai mică cotă o au partidele cu 19 procente. Ce mă miră pe mine este prezența pe penultimul loc a băncilor cu 32 de procente.

4. Dacă mâine ar fi alegeri, PNL-PDL ar câștiga cu 46 la 39 în fața PSD. Ce e prost în toată treaba asta este că sub cele două formațiuni nu mai e nimic. Următorul partid este UDMR cu 5 procente și apoi PRM-2, PMP-1, la fel ca PLR și PP-DD. Deci un spațiu uriaș de ocupat. oare cine va veni: extremiștii sau partidul așteptat?

5. Jumătate dintre români cred că Iohannis și Ponta au o relație neutră, iar 20 de procente cred că e o relație apropiată. Mai mult, 65 de procente cred că cei doi ar trebui să colaboreze și mai bine. Doar 3% ar dori ca Victor Ponta să fie mai agresiv. Nu cred că mai e nevoie să explic ce va face Victor Ponta în perioada următoare.

6. 54 la sută dintre români spun că e un lucru bun că președintele și premierul sunt din formațiuni diferite. Asta ca să-l înțelegeți și pe Iohannis de ce se grăbește așa tare să bage PNL la guvernare. 56 la sută cred PNL ar trebui să aștepte noile alegeri ca să vină la Palatul Victoria.

7. O altă explicație pentru care Ponta nu-l atacă pe Iohannis: 46 la sută dintre români spun că nu Iohannis se află în spatele încercărilor de a dărâma actualul Guvern.

8. 82 la sută dintre români sunt de acord cu procesul și arestarea Elenei Udrea. Iar 32 de procente și-au schimbat în bine părerea despe DNA după dosarul Udrea. Doamna Udrea cred că nu are cifrele astea pentru că altfel și-ar mai rafina acțiunile de comunicare.

9. 41 la sută dintre români cred că Traian Băsescu va fi anchetat în dosarul Udrea. E imaginea generală, potrivit căreia fostul președinte știa de afacerile lui Udrea.

10. La fel, 71 de procente cred că anchetarea cumnatului lui Ponta e corectă, iar 34 de procente cred că premierul are legătură cu aceste fapte.

sondajePer ansamblu datele nu sunt modificate față de luna anterioară. E o situație mai curând călduță. Lumea pare obosită și e sătulă de războaiele purtate în vremea lui Traian Băsescu. Vrea să vadă sânge, cât mai mult sânge, ca într-un sui de ritual purificator după anii de furt și coșmar. Și nu mai vrea să vadă o putere concentrată la o singură persoană. Mecanisnul ăsta de echilibru pare funcțional. Altminteri, cine se va pun în calea valului de arestări va fi șters. Totul este ca, urmând acest drum, să nu ajungem într-o zonă de abuz”, scrie Cătălin Striblea, pe blogul personal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here