Acasă Interne Poliția Română a participat la EMPACT – Joint Action Days on THB...

Poliția Română a participat la EMPACT – Joint Action Days on THB for Labour Exploitation

DISTRIBUIȚI

Poliția Română, prin Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul EUROPOL, a participat, timp de o săptămână, la Zilele Comune de Acțiune la nivel european: EMPACT – Joint Action Days on THB for Labour Exploitation. La nivel internațional, această mobilizare extinsă a implicat verificarea a peste 50.000 de persoane, a peste 17.000 de vehicule, precum și controlul a 5.000 de spații comerciale și alte locații.

În cadrul acestei acțiuni de amploare, desfășurată în România și alte 20 de state membre ale UE, precum și în Norvegia și Elveția, polițiștii specializați în combaterea traficului de persoane și-au unit forțele pentru a identifica, investiga și preveni exploatarea forței de muncă a lucrătorilor vulnerabili.

La nivel național, 200 de polițiști au efectuat controale în 21 de puncte de trecere a frontierei, 9 aeroporturi, 3 autogări cu plecări internaționale și într-o gară, iar alături de inspectori de muncă, au controlat societăți comerciale, cu angajați cetățeni români sau străini.

Astfel, au fost verificate peste 6.500 de persoane, peste 1.500 de autovehicule și au fost controlate 14 societăți comerciale.

Acțiunea, realizată prin schimbul operativ de date cu autoritățile statelor membre participante, prin intermediul EUROPOL, a condus la identificarea mai multor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de trafic de minori, în scopul exploatării prin muncă forțată și a trei potențiale victime minore.

La nivel internațional, această mobilizare extinsă a implicat verificarea a peste 50.000 de persoane, peste 17.000 de vehicule, precum și controlul a 5.000 de spații comerciale și alte locații.

În săptămâna vizată, au fost arestate 46 de persoane bănuite de trafic de persoane și identificate alte 90 implicate în astfel de infracțiuni. Peste 220 de persoane au fost reținute sau arestate pentru alte infracțiuni (inclusiv migrația ilegală, falsificarea documentelor). În total, au fost identificate 323 de potențiale victime ale traficului de persoane. Au fost începute 100 de noi anchete, în vederea identificării altor suspecți și a victimelor în cazuri de trafic de persoane din UE.

Pe parcursul celor șapte zile, polițiștii din România au beneficiat de sprijinul de specialitate al reprezentanților A.N.I.T.P., polițiștilor de frontieră și de imigrări, dar și de suportul specialiștilor de la Inspecția Muncii. Aceștia au acționat în toate județele și la granițe, pentru a identifica potențiale victime ale traficului de persoane și de minori, în rândul celor care călătoresc către principalele state de destinație.

Acțiunea, care face parte din Planul de acțiune operațional EMPACT privind traficul de ființe umane pentru anul 2019, a vizat diferite sectoare de activitate precum transportul, agricultura, construcțiile, prelucrarea produselor alimentare, serviciile de catering și îngrijire. Ea a avut și rolul de a crește gradul de conștientizare asupra acestui gen de infracțiuni, de prevenire și de informare. Europol a sprijinit investigațiile și a facilitat schimbul de informații între state, pentru verificarea în timp real a informațiilor generate în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here