Doisprezece parlamentari ai puterii încearcă, din nou, introducerea votului obligatoriu. Ei vor şi introducerea votului în alb şi prevăd o amendă de 1.000 de lei pentru cei care nu-şi exercită dreptul de a alege. ”Am diminua la maximum cumpărarea voturilor despre care se vorbește în fiecare campanie electorală. Nimeni nu și-ar mai permite să se ducă să dea ceva la o populație atât de numeroasă care ar veni la vot. Întotdeauna, omul este sensibilizat de amendă”, a argumentat Ioan Munteanu, deputat PSD, unul dintre inițiatori. O astfel de încercare a avut și deputatul Tudor Ciuhodaru, dar a fost respinsă de Parlament în legislatura trecută.
Deputatul Ștefan Burlacu: O zi liberă pentru cel care face dovada că a votat
Liderul PPDD Ilfov, Ștefan Burlacu, militează pentru introducerea în dezbatere publică a votului obligatoriu pentru toţi cetăţenii români care au atins vârsta majoratului, indiferent că au sau nu domiciliul permanent în ţară. Astfel se va elimina cea mai mare parte a suspiciunilor care există cu privire la posibilitatea fraudării alegerilor prin diverse metode, descoperite sau inventate de-a lungul timpului de “maşinăriile de vot” ale unor partide politice, care au făcut “istorie” în ceea ce priveşte răsturnarea de la o oră la alta, în ziua votului, a situaţiilor prezenţei la urne. Numărătorile paralele, pe care le fac partidele politice în ziua votului, îşi vor pierde eficienţa dacă Biroul Electoral Central va implementa un sistem de numărare a voturilor care să fie securizat, centralizat, monitorizat video şi transparent, ba chiar transmis on-line, în timp real, spune Burlacu.
Odată cu impunerea obligativităţii votului, românii vor pierde dreptul de a alege dacă vor merge la vot sau nu, fapt pentru care, pentru a compensa această ”pierdere”, deputatul Burlacu propune identificarea şi implementarea unui sistem de recompensare la nivel naţional a tuturor celor care fac dovada exercitării obligaţiei de a vota. (Exemplu: acordarea unei zile libere, la alegere şi fără a afecta activitatea angajatorilor, pentru fiecare angajat care face dovada exercitării votului), dar şi a unui sistem de penalizare a celor care nu pot face dovada votului.
Sunt multe de dezbătut și în ceea ce priveşte sistemul de vot şi infrastructura sau platforma de implementare, care trebuie proiectată pentru a oferi tuturor românilor posibilitatea să-şi exercite obligativitatea de a vota, adică trebuie avut în vedere că în ziua votului, care de regulă este o duminică, românii au multe activităţi care implică şi lipsa din localitatea unde au adresa de domiciliu permanent, deci trebuie identificat şi implementat un sistem securizat care să dea posibilitatea tuturor românilor să voteze, indiferent unde şi în orice situaţie s-ar afla, în România sau în străinătate. Aşadar, pentru cei care au domiciliul permanent în România ar trebui să rămână valabil sistemul actual de vot, adică cel clasic, cu prezenţă individuală la urne şi ştampilarea buletinului de vot. Însă, pentru a-i încuraja şi pentru a le facilita românilor care muncesc sau călătoresc în străinătate posibilitatea de a-şi exprima opţiunea de vot, ar trebui ca Biroul Electoral Central, împreună cu Ministerul de Interne şi Ministerul de Externe, să implementeze un sistem securizat de vot prin corespondenţă electronică, care să mai “scurteze” distanţele mari pe care le au de parcurs românii până la cea mai apropiată secţie de votare, care este de regulă la cea mai apropiată ambasadă sau secţie consulară.
În speranţa că acest proiect al PPDD va fi agreat de majoritatea românilor cu drept de vot, Burlacu se angajează să susţină vehement trecerea lui în dezbaterea care va avea loc în Camera Deputaţilor.
George Piha, consilier județean, prim-vicepreședinte al PPDD Ilfov: Numai politicienii îi pot determina pe români să vină la vot
Având în vedere experiența trăită în SUA timp de aproape două decenii, consilierul județean George Piha, prim-vicepreședinte al PPDD Ilfov, consideră că votul obligatoriu nu este necesar în România, însă trebuie să se umble la conștiința civică a românilor. Clasa politică poate determina creșterea numărului celor care se prezintă la vot, având reprzentarea exactă a gestului lor.
”Vot cu sila nu se poate. În majoritatea țărilor din Europa nu există vot obligatoriu. Și nici în America. E adevărat, însă, democrația trebuie apărată. Atunci când aproape trei sferturi din populație nu votează, așa cum s-a întâmplat la alegerile europarlamentare, este grav. Prezența la vot poate fi pusă pe seama letargiei electorale românești, dar la fel de bine se poate vorbi, ca și în America sau Europa Occidentală, de incapacitatea structurilor electorale de a motiva cetățenii să se prezinte la urne. Votul este perceput mai mult ca o povară, nu ca un drept. Tocmai de aceea cred că trebuie apărat. Este o temă care ar trebui dezbătută insistent și atent de întreaga societate”, a declarat pentru Viitorul Ilfovean, George Piha.