Urmare a materialelor apărute în mass media referitoare la decizia Tribunalului Bucureşti privind anularea a Autorizaţiei Integrate de Mediu a depozitului ecologic Chiajna-Rudeni operat de SC Iridex Group Import Export SRL, Garda Naţională de Mediu vine cu următoarele precizări, pentru o corectă informare a publicului:
– obiectul litigiului dintre Primăria Sectorului 1 şi SC Iridex Group Import Export SRL l-a reprezentat, în primul rând, regimul juridic al terenului ocupat de două compartimente (C6-C7) ale depozitului şi amplasamentul acestora, aspecte ce nu vizează în mod direct competențele instituţiei noastre.
– decizia Tribunalului Bucureşti cu privire la anularea, în parte, a Autorizaţiei de Mediu se referă exclusiv la cele două celule C6 şi C7 și nu este definitivă, ea putând fi atacată, prin recurs, de către Agenția pentru Protecția Mediului și S.C. Iridex Group Import Export S.R.L. (pârâţi în dosar), în termen de 15 zile de la comunicare.
– primele 5 compartimente ale depozitului au fost deja închise (anvelopate cu membrană geosintetica izolatoare, acoperite cu un strat de pământ de aprox. 1 m şi înierbate), în urma unui proiect tehnic de închidere etapizată a tuturor celor 7 compartimente.
Având în vedere cele de mai sus, Garda Naţională de Mediu răspunde, pe această cale, şi Domnului Primar al Sectorului 1, Dan Tudorache , în sensul că instituţia noastră nu poate sista, în mod legal, activitatea societăţii ce operează depozitul ecologic Chiajna –Rudeni.
Cu această ocazie, avertizăm că sistarea activității de depozitare a deșeurilor nu conduce la reducerea imediată a emanațiilor de gaze cu miros dezagreabil. Tasarea unui depozit de deșeuri se realizează pe o perioadă îndelungată, iar ulterior acestei tasări se poate trece la etapa de închidere propriu zisă, adică acoperirea cu geomembrană, cu sol şi înierbare.
Garda Naţională de Mediu asigură opinia publică, şi pe această cale, că este preocupată şi atentă în legatură cu situația depozitului gestionat de Iridex Group, iar comisarii GNM vor continua să monitorizeze activitatea de depozitare, solicitând, totodată, măsurători ale parametrilor privind calitatea aerului, măsurători care vor fi efectuate prin intermediul laboratoarelor acreditate Renar deţinute de Agenţia pentru Protecţia Mediului.