Referitor la solicitarea celor 18 asociatii si grupuri civice care au invitat consilierii generali ai municipiului Bucuresti sa discute despre principiile Planului de Mobilitate Urbana Durabila 2016 – 2030 Bucuresti – Ilfov (PMUD), Primaria Capitalei susține că a raspuns principiilor care au stat la baza elaborarii documentului.
- Contractul privind elaborarea Planului de Mobilitate Urbana Durabila 2016 – 2030 Regiunea Bucuresti -Ilfov (PMUD B-IF) a fost încheiat între BERD si M.D.R.A.P., avand ca beneficiari finali, conform legislatiei în vigoare, unitatile administrativ-teritoriale Municipiul Bucuresti si Judetul Ilfov. Din echipa BERD de elaborare a PMUD a facut parte si un membru OPTAR, una dintre ONG-urile care reclama in prezent deficiente in procesul de comunicare publica.
- Inca din anul 2012 au existat discutii la nivelul PMB, privind necesitatea unui plan de mobilitate, discutii la care au fost implicate activ atat OPTAR, cat si alte ONG – asociatii, grupuri civice.
Urmare acestora, la nivelul Municipiului Bucuresti s-a constituit Grupul de lucru pentru realizarea Planului Integrat de Mobilitate în Municipiul Bucuresti si zona sa regionala de influenta în transport, OPTAR fiind unul dintre membri.
- Echipa de lucru a P.M.B. pentru PMUD a participat în perioada 2014 – 2016 la toate întrevederile organizate de BERD, C.J. Ilfov, Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti, inclusiv la dezbaterea organizata de asociatia OPTAR. În toata aceasta perioada, îndeplinirea prevederilor contractuale, precum si a responsabilitatilor si atributiilor – ce cuprind inclusiv modul de consultare a partenerilor -, a intrat în sarcina partilor contractuale – BERD si M.D.R.A.P.
- Atat Primaria Capitalei cat si C.J. Ilfov au publicat Planul de Mobilitate pe site-urile proprii (www.pmb.ro si www.cjilfov.ro) si au organizat în perioada elaborarii acestuia (în 2015), dar si ulterior (primul trimestru al anului 2016) trei dezbateri publice cu participarea institutiilor interesate si a cetatenilor. La toate aceste întalniri a participat atat OPTAR cat si alte ONG-uri care s-au aratat interesate de PMUD.
Cetatenii interesati de acest subiect au putut trimite opinii sau sugestii la adresa de email pmud@pmb.ro, pusa la dispozitie de Primaria Capitalei. Toate aceste observatii si comentarii au fost trimise catre BERD si echipa de elaborare a PMUD, în vederea stabilirii formei finale a PMUD. În varianta revizuita a PMUD, publicata de asemenea pe site, cei interesati au putut vizualiza opinia BERD si a echipei de elaborare a Planului privind includerea comentariilor si propunerilor pe care le-au transmis.
- In ceea ce priveste campaniile de informare, Municipalitatea Bucuresti impreuna cu Consiliul Judetean Ilfov au împuternicit Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Bucuresti-Ilfov (ADIBI) sa gestioneze pentru P.M.B. campaniile de informare si publicitate aferente pe tot parcursul procedurilor. Astfel, ADIBI a realizat o mediatizare masiva a PMUD – prin campania de promovare si masurile de publicitate desfasurate în perioada februarie/martie 2016 pana în prezent, în Bucuresti si în Ilfov si prin pagina de facebook a asociatiei. Pana la aprobarea de catre C.G.M.B. si C.J. Ilfov a PMUD B-IF, responsabilitatea privind informarea, comunicarea si abordarea participativa a factorilor interesati apartine în exclusivitate M.D.R.A.P. si BERD.
In toata aceasta perioada P.M.B. a raspuns la solicitarile adresate atat de OPTAR, cat si de alte ONG-uri, asociatii , grupuri civice si persoane fizice.
Dupa primirea de la BERD a Raportului final la PMUD – care ar trebui sa cuprinda toate observatiile transmise de P.M.B.-, documentul va fi supus dezbaterii publice, asa cum prevede Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala în administratia publica, si ulterior va fi supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti.