Acasă Info Local PREFECȚII, PE FĂRAȘ – SCAPĂ CINE POATE

PREFECȚII, PE FĂRAȘ – SCAPĂ CINE POATE

DISTRIBUIȚI

schimbare prefecti 

Mai mulți prefecți vor fi destituiți de premierul Dacian Cioloș în următoarele săptămâni. Executivul luase în calcul, inițial, înlocuirea tuturor prefecților. Ulterior, s-a decis ca activitatea prefecților să fie evaluată, iar deciziile de destituire sau menținere în post să se ia în funcție de respectarea atribuțiilor și criteriilor de performanță., scrie Puterea.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului Cioloș, a confirmat informația, precizând că evaluarea se va încheia ”probabil în următoarea lună”. Întrebat dacă legislația va fi modificată, pentru ca noii prefecți să fie angajați prin concurs, în conformitate cu normele europene, Suciu a opinat că nu există timpul necesar modificării legislației, astfel că prefecții vor fi numiți de Guvern, în baza legislației actuale. Dacă principalul criteriu de evaluare a prefecților ar fi transparența decizională, aproape toți ar trebui concediați, în baza evaluării realizate de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) și dată publicității săptămâna trecută. Doar că, același minister a realizat o evaluare și în cazul ministerelor, iar conform acesteia nici membri cabinetului Cioloș nu au reușit să performeze la capitolul transparență.

Conform evaluării realizată de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC), ”la sfârșitul anului 2015 mai bine de jumătate dintre prefecturi nu au afișat în spațiul public documente referitoare la Bugetul instituţiei pe anul în curs sau Bilanțul contabil din 2014. Iar 90% dintre prefecturi nu afișaseră lista achizițiilor publice pe anul 2015, document cerut în legislația specifică”. MCPDC a realizat și un top al prefecturilor leneșe: ”Prefecturile județelor Vâlcea, Iași, Giurgiu, Ilfov şi Călăraşi sunt, în urma evaluării efectuate de către Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) la nivelul lunii decembrie 2015, cele care au afişat, din oficiu, pe site-uri, cele mai puţine informaţii publice prevăzute de Legea nr. 544/2001”. La popul opus, județele cu prefecturi harnice: Brăila, Teleorman, Vrancea, Bihor, Bistrița Năsăud și Mehedinți. „Unele prefecturi au introdus pe site-ul lor o secțiune dedicată  «Dezbaterii publice» cum e cazul Prefecturii Maramureș sau au lansat ghiduri legate de relația cetățean – autorități publice, realizate în proiecte cu finanțarea nerambursabilă – Prefectura Bacău”, precizează comunicatul MCDPC. Conform documentului citat, s-a urmărit respectarea prevederilor minimale din legislația transparenței referitoare la lista documentelor obligatorii a fi afișate pe pagina de internet, de către cele 41 de prefecturi.

”Vom urmari în mod constant modul în care aceasta situație evoluează, în paralel MCPDC extinzând cadrul acestui demers prin determinarea prefecților să afișeze și alte categorii de informații cerute insistent de societatea civilă.  În continuare, acțiunea noastră va viza Primăriile municipii de județ, centralizare pe care o vom realiza și publica în cel mai scurt timp. Demersul MCPDC are inclusiv rolul de a stimula toate autoritățile publice centrale și locale, nu numai să se conformeze legii, ci să adopte un comportament realmente deschis față de cetățeni, afișând informații relevante despre deciziile luate și bugetul executat”, conchide ministerul condus de Victoria-Violeta Alexandru.

Conform Legii 340 din 2004 (republicată) privind prefectul și instituția prefectului, Guvernul numește câte un prefect în fiecare județ și în municipiul București, la propunerea ministrului Afacerilor Interne. Așadar, prefecții sunt în prezent evaluați de reprezentanții ministerului condus de Petre Tobă. În legislația inițială, cei interesați de funcția de prefect ori subprefect susțineau examene pentru admiterea în Corpul prefecților, respectiv Corpul subprefecților. Ulterior (în 2008), aceste organisme de înalți funcționari publici au fost desființate, numirea prefecților rămânând strict la bunul plac al Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here