Acasă Politic Președintele României a salutat noul pachet de sprijin energetic elaborat de Comisia...

Președintele României a salutat noul pachet de sprijin energetic elaborat de Comisia Europeană pentru Balcanii de Vest

Declarația de la Tirana, 6 decembrie 2022

DISTRIBUIȚI

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, marți, 6 decembrie 2022, la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, desfășurat la Tirana, în Republica Albania.

Summitul este un semnal clar al angajamentului solid al Uniunii Europene față de Balcanii de Vest și de viitorul european al acestei regiuni. Reuniunea prezintă importanță deosebită mai ales în contextul provocărilor comune generate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, fiind cu atât mai relevantă reafirmarea parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană și Balcanii de Vest și reconfirmarea, fără echivoc, a perspectivei europene clare a regiunii, pentru care Uniunea Europeană rămâne cel mai apropiat partener, principalul donator, investitor și partener comercial.

În actualul context geopolitic, discuțiile dintre liderii europeni și cei din regiune au vizat abordarea impactului războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, inclusiv în domeniul energiei, pregătirea economiilor din regiune pentru viitor, prin implementarea Planului Economic și de Investiții, întărirea securității și rezilienței, inclusiv în domeniul securității cibernetice și combaterii amenințărilor hibride, gestionarea migrației, combaterea terorismului și promovarea cooperării regionale.

În cadrul discuțiilor, președintele Klaus Iohannis a subliniat că agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei are consecințe grave la nivel global, mai ales în domeniul energetic și economic, având un impact perturbator și asupra Balcanilor de Vest. În acest context, Președintele României s-a pronunțat pentru unitatea și solidaritatea lumii democratice, transmițând un mesaj de responsabilitate comună în jurul valorilor fundamentale.

Președintele Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul ferm al României pentru perspectiva europeană a regiunii, pentru construirea pe mai departe a spațiului de securitate, prosperitate și valori comune, arătând că realizarea de reforme substanțiale în domenii fundamentale, precum și o aliniere puternică și durabilă la Politica Externă și de Securitate Comună a Uniunii Europene rămân elemente esențiale în această direcție.

Președintele României a salutat noua dinamică a angajamentului european față de Balcanii de Vest, prin organizarea primelor Conferințe Interguvernamentale cu Albania și Republica Macedonia de Nord, precum și lansarea efectivă a negocierilor de aderare cu cele două state. Președintele Klaus Iohannis a susținut, totodată, acordarea statutului de țară candidată pentru Bosnia și Herțegovina.

În același timp, președintele României s-a referit și la deciziile din acest an de deschidere a proceselor de aderare cu partenerii estici, prin acordarea statutului de candidat Ucrainei și Republicii Moldova și recunoașterea perspectivei europene a Georgiei, ca pași concreți pentru extinderea spațiului european de stabilitate, prosperitate și valori comune.

În ceea ce privește cooperarea sectorială, președintele Klaus Iohannis a susținut necesitatea ca regiunea Balcanilor de Vest să fie luată în considerare la elaborarea strategiilor viitoare ale Uniunii Europene în diverse domenii de interes comun. În vederea gestionării crizei energetice prin diversificare, conectivitate și dezvoltarea de surse regenerabile, președintele României a salutat noul pachet de sprijin energetic elaborat de Comisia Europeană pentru Balcanii de Vest.

În sfera migrației, președintele Klaus Iohannis a accentuat importanța identificării, împreună cu statele din regiune, a unor soluții rapide pentru abordarea responsabilă a acestei provocări comune. Președintele României a salutat prezentarea, de către Comisia Europeană, a unui Plan de Acțiune concret pentru a combate migrația ilegală pe ruta Balcanilor de Vest. De asemenea, președintele Klaus Iohannis a subliniat că, deși România nu se află pe ruta de migrație a Balcanilor de Vest și nu este o sursă relevantă de fluxuri de migranţi în interiorul Uniunii Europene, țara noastră este pregătită să sprijine în continuare eforturile UE în acest sens. Totodată, președintele României a reiterat necesitatea unor eforturi susținute ale partenerilor din Balcanii de Vest în vederea limitării migrației ilegale și a încurajat alinierea la politica UE în materie de vize.

La finalul reuniunii, liderii europeni și cei din Balcanii de Vest au adoptat Declarația de la Tirana, document care include și contribuția României privind importanța ancorării ferme și ireversibile a regiunii Balcanilor de Vest pe calea europeană.

Textul integral al Declarației de la Tirana din cadrul summitului UE-Balcanii de Vest

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here