Acasă Politic Vizita în Portugalia a șefului Statului Major al Apărării

Vizita în Portugalia a șefului Statului Major al Apărării

DISTRIBUIȚI

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a efectuat, în perioada 4 – 6 decembrie, o vizită în Portugalia la invitația omologului său, amiralul António Manuel Fernandes da Silva Ribeiro, anunță MApN.

Programul a inclus întrevederi cu ministrul portughez al apărării naționale, Maria Helena Chaves Carreiras, și cu alți oficiali militari, precum și întâlniri de lucru cu reprezentanți ai comenzii Comandamentului Întrunit pentru Operații Militare. De asemenea, la Institutul Universitar Militar din Lisabona, generalul Daniel Petrescu a susținut o prelegere cu tema „Situația de securitate pe flancul estic al NATO”.

Potrivit comunicatului de presă, agenda de discuții s-a circumscris dinamicii situației de securitate din estul Europei, programului comun al militarilor români și portughezi în țara noastră, precum și continuării pregătirii în Portugalia a unor piloți și a personalului tehnic de sprijin din Forțele Aeriene Române.

Generalul Daniel Petrescu a apreciat contribuția lusitană în demersul de consolidare a posturii de descurajare și apărare în zona de est a NATO și a Uniunii Europene. În țara noastră, Forțele Armate Portugheze au dislocat un detașament terestru care augmentează efectivele Brigăzii Multinaționale de Sud-Est. „Ceea ce construim acum, în special pe linie de instruire comună, conduce la creșterea interoperabilității între structuri și a capacității acestora de reacție. Efortul camarazilor portughezi se înscrie în contextul general al solidarității și determinării aliate de a pune în practică, la nevoie, a principiului apărării colective. Este remarcabilă disponibilitatea militarilor portughezi de a fi alături de noi nu doar la instrucție, ci și la momente de sărbătoare, așa cum a fost prezența lor în blocul de paradă de Ziua Națională”, a afirmat șeful Apărării.

În cadrul vizitei oficiale, în semn de apreciere a relațiilor excelente de cooperare dintre forțele armate ale celor două țări, amiralul Silva Ribeiro i-a conferit generalului Petrescu distincția militară „Medalha da Cruz de São Jorge, Primeira Classe”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here