Acasă Anchete PRIETENUL LA NEVOIE SE CUNOAȘTE

PRIETENUL LA NEVOIE SE CUNOAȘTE

DISTRIBUIȚI

udrea-ghitaFirmele lui Sebastian Ghită au câștigat de la Agentia Națională pentru Protectia Mediului (ANPM) un contract IT de 20 milioane de euro printr-o licitatie restrânsă accelerată, declanșată în 2009, exact atunci când Elena Udrea era ministru interimar la Mediu. Beneficiarul celor 20 de milioane de euro este un consorțiu format din companiile Asesoft International, TeamNet International si Star Storage. Primele două erau controlate în anul 2009 direct de Sebastian Ghița, actual deputat PSD de Prahova, arată o investigație comună RISE PROJECT – Hotnews.

Așadar: PSD iese de la guvernare în septembrie 2009, iar Elena Udrea este numită ministru interimar la Mediu. În octombrie 2009, în funcția de vicepreședinte al ANPM este numit Constantin Ghioc, pe care îl găsim până în 2008 angajat la firmele lui Sebastian Ghiță. În noiembrie 2009, în plină campanie electorală la prezidențiale, este publicat anunțul de licitație restrânsă accelerata pentru Implementarea Sistemului Integrat de Mediu. Beneficiar: ANPM. Valoarea contractului: 70.721.273 lei plus TVA, adică aproximativ 20 milioane de euro. Câteva firme contestă procedura pe motiv că le-a fost îngrădit accesul la licitație, dar fie renunță, fie le sunt respinse contestatțile. În octombrie 2010 este anunțat câștigător asocierea Asesoft International – Teamnet International – Star Storage.

Nu ministrul Mediului se ocupa de organizarea de licitații la nivelul ANPM, ci conducerea agenției. Ei erau ordonatori de credite, ei aveau propriile lor proiecte de dezvoltare. Dar, fostul angajat al lui Ghiță, Ciprian Constantin Ghioc, nu putea fi numit legal fără să fie propus de ministru, iar licitația nu putea fi declanșată fără aprobarea ministerului, care era ordonatorul principal de credite.Când Ghiță a ieșit oficial din ambele afaceri, în aceeași zi din februarie 2011, Teamnet și Aseosoft se transformaseră deja în corporații, funcționând pe principiul divizării operațiunilor în firme satelit. Imediat, Ghiță a fost înlocuit în acționariate de un offshore cipriot pe care tot el îl deținea, dar, ulterior, structurile de proprietate ale celor două holdinguri s-au schimbat, fiecare în felul ei: grupul Asesoft a fost preluat de rudele lui Ghiță și Teamnet – de prietenii lui Ghiță, afirmă sursele citate.

A treia companie, Star Storage, este un vechi partener al Teamnet International, ambele participând și în consorțiul care s-a angajat, tot la sfârșitul lui 2009, sa creeze portalul eRomania pentru 10 milioane de euro. Procedura de “licitatie restrânsă accelerată” a fost începută sub ministrul interimar Elena Udrea, care a ocupat această funcție în întervalul octombrie – decembrie 2009, după retragerea PSD de la guvernare pe fondul campaniei prezidențiale din acel an. Deci, autoritatea contractantă este ANPM, instituție la care, în timpul interimatului Elenei Udrea, a fost numit vicepresedinte un fost angajat al lui Sebastian Ghiță, originar din Ploiești: Constantin Ciprian Ghioc. Înainte, același Ghioc fusese consilier principal la corpul de control al ministrului cand Ministerul Mediului era condus de Nicolae Nermirschi (PSD).

 Câștig de 84.000 lei/lună în 2009

În prezent, sub Guvernul Ponta, Ciprian Ghioc este director general al Autorității de Management (AM) a POS Mediu – organismul care stabileşte strategia de alocare a fondurilor europene pentru sectorul de mediu, subordonat Ministerului Mediului. Soția lui Ciprian Ghioc, Mirela, este directoare în holdingul Asesoft International și beneficiară a unui împrumut privat de 30.000 de lei, acordat de Sebastian Ghiță. Și Ciprian Ghioc a lucrat ani de zile în grupul Asesoft Internațional. El a fost directorul Asesoft Smart (una dintre firmele holdingului) din septembrie 2003 până în noiembrie 2008, când PSD a intrat la guvernare alături de PDL. Acela e momentul în care Ghioc a fost propulsat într-un post public, fiind apoi menținut și avansat în structura ministerului chiar și după ce PDL a rămas singur la guvernare, cu Udrea șef intermar la Mediu.

Deci, atunci când Ciprian Ghioc a fost numit din funcția de consilier principal în cea de vicepreședinte la ANPM, instituția respectivă avea postul de președinte vacant, ca urmare a retragerii PSD de la guvernare. Practic, Ghioc a fost șeful de facto al ANPM, iar situația a rămas neschimbată până în martie 2010. Decizia de numire a lui Ghioc în fruntea ANPM este semnată de fostul prenier Emil Boc și contrasemnată de Daniela Andreescu, fost secretar general al Guvernului și prietenă asumată a cuplului Elena Udrea – Dorin Cocos. În 2009, Ghioc raporta în declaratia de avere un venit lunar de 84.000 de lei în calitate de director tehnic la Avitech Co, iar sotia un venit de 34.000 de lei în calitate de director economic la 2K Telecom, controlată în 2009 de Sebastian Ghită și acum de fratele acestuia, Alexandru Ghiță.

 Ghioc, cercetat în cazul Tahal

Directorul Ciprian Ghioc a fost cercetat preliminar în cazul “Tahal”, un dosar-mamut de corupție instrumentat de DNA. Pe scurt, toate subsidiarele din România ale grupului israelian Tahal, precum și înalți funcționari din cadrul AM POS Mediu sunt judecați pentru fapte de corupție și deturnare de fonduri europene. Firma lui Florin Jianu, actualul ministru al IMM-urilor, a livrat servicii de consultanță pentru accesare de fonduri europene chiar subisdiarelor Tahal acuzate penal. Între timp, Jianu a ieșit din societatea respectivă, la patru luni după ce procurorii au declanșat urmărirea penală împotriva acesteia în dosarul “Cosma-Păvăleanu”, din cauza unor tranzacții repetate cu două firme fantomă. Detalii,.

Din postura actuală de șef AM POS Mediu, Ciprian Ghioc și-a mai pus semnătura pe un contract atribuit în septembrie 2012 unei alte firme din rețeaua Ghiță. Ghioc explica în 2009, pentru Jurnalul National, de ce s-a recurs la procedura de licitatie restransă si ce înseamnă aceasta: “Restrânsă este deoarece poţi impune o limită minimă pentru numărul de oferte primite, precum şi o limită maximă. Asta ca să nu stai să evaluezi nenumărate oferte. Termenul de «accelerat» se referă la termenul de soluţionare a licitaţiei. Astfel, licitaţia se va finaliza în maximum 32 de zile, nu în 52. Din comisia de evaluare a documentelor de calificare fac parte trei evaluatori de la ANPM, doi de la ordonatorul principal de credite, respectiv Ministerul Mediului, precum şi patru evaluatori cooptaţi”.

 Replica Elenei Udrea: ”Numele domnului Ghioc nu îmi spune nimic”. ”L-am cunoscut pe Sebastian Ghiță demult. Cred că prima oară l-am văzut acum 10 – 15 ani. Nici nu cred că era căsătorit. L-am cunoscut la organizația PDL Ploiești”. 

”Nu ministrul Mediului se ocupa de organizarea de licitații la nivelul ANPM, ci conducerea agenției. Ei erau ordonatori de credite, ei aveau propriile lor proiecte de dezvoltare, cred că nici nu aveau nevoie de aprobare de la minister. Cât eu am fost ministrul Mediului, nu m-am ocupat eu să organizez licitații pentru cumpărare de software, am dat drumul doar la acel program cu parcurile din mediul rural. Numele domnului Ghioc nu îmi spune nimic. Cine era atunci președintele ANPM? Eu nu-mi mai amintesc. E posibil ca, în perioada interimatului meu de la Ministerul Mediului, nu eu să fi fost cea care a numit conducerea ANPM, ci aceasta să fi fost numită de la cancelaria primului ministru. Dar, sinceră să fiu, nu îmi mai amintesc. Ministerul Mediului nu era propriu-zis ministerul meu (n.r. – spre deosebire de Ministerul Turismului), astfel încât să știu absolut tot ce se petrecea acolo. Când a fost atribuit contractul? În 2010? Dacă suspectați ceva referitor la acest contract, cred că ar trebui să plecați de la momentul atribuirii lui. Nu vreau să fac speculații referitoare la această licitație, dar dacă ar fi fost ceva incorect în legătură cu ea, cei care au finalizat-o sunt răspunzători. Acum, eu vă spun ceva din culisele administrației: dacă se schimbă o echipă de conducere a unei instituții și o licitație deja pornită nu se îndreaptă unde vor aceștia, fie o reiau, fie găsesc ei tot felul de motive să nu se mai țină. Când l-am cunoscut pe Sebastian Ghiță? Demult. Nici nu mai știu. Cred că prima oară l-am văzut acum 10 – 15 ani. Nici nu cred că era căsătorit. L-am cunoscut la organizația PDL Ploiești. Era acolo un grup de tineri prieteni care se înțelegeau foarte bine între ei, el, Roberta Anastase, alții… Nici nu înțeleg cum de a ajuns el până la urmă la PSD, fiindcă se înțelegea foarte bine cu cei de la PDL”.

Sebastian Ghiță despre Elena Udrea: ”Vă place, nu vă place este un personaj”

Nu trebuie trecut cu vederea însă că Elena Udrea a devenit în ultima perioadă o prezență obisnuită la RTV, post controlat de Sebastian Ghiță. Întrebat de Hotnews cum explică atenția pe care i-o acordă Romania TV Elenei Udrea, Sebastian Ghită a răspuns: “Știți că după alegeri în prima oră după exit-poll-uri doamna Udrea a stat în direct foarte mult? Știți ce a făcut? Audiență. Doamna Udrea. Vă place, nu vă place este un personaj”.

 Noi nu spunem că e ilegal

 ANPM este ordonator secundar de credite, ordonatorul principal fiind Ministerul Mediului. Potrivit legii achizițiilor publice, ministrul, în calitate de ordonator principal de credite, aprobă toate achizițiile publice atât din minister cât și din instituțiile subordonate. Dacă instituția are și ordonatori secundari și terțiari de credite, distribuția banilor pe capitole se aprobă de către ordonatorul principal. E adevărat că studiul de fezabilitate și documentele premergatoare licitației au fost întocmite pe vremea lui Nermischi (PSD), dar cea care și-a dat acordul atât pentru oportunitatea proiectului, suma și declanșarea procedurilor de licitație a fost ministrul Mediului, adică Elena Udrea, care era interimar, susțin surse apropiate ministerului. Apoi, numirea lui Constantin Ghioc în funcția de vicepreședinte al ANMP nu se putea face fără implicarea ministrului, adică a Elenei Udrea.

Potrivit Legii 459 din 19.05.2005 referitoare la organizarea și funcținarea ANPM, la art 6 aliniatul 2 se arată: “Președintele și vicepreședintele sunt numiți și revocați din funcție prin decizia prim-ministrului la propunerea ministrului Mediului”. Prin urmare, Cancelaria prim-ministrului nu-l putea numi legal pe Ghioc în funcția de vicepreședinte al ANPM dacă nu era propus anterior de ministru, adică de Udrea. – sursa – RISE Project și Hotnews

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here