Acasă Politic PRIMARII OPOZIȚIEI AU LA DISPOZIȚIE 45 DE ZILE SĂ TREACĂ LA PUTERE

PRIMARII OPOZIȚIEI AU LA DISPOZIȚIE 45 DE ZILE SĂ TREACĂ LA PUTERE

DISTRIBUIȚI

O propunere a vicepremierului Liviu Dragnea, transformată în lege la 28 august curent, permite aleșilor locali să migreze, din nou, de la un partid la altul fără a-și pierde mandatul. Dragnea propune un interval 45 de zile în care aleșii locali pot să își aleagă partidul fără a-și pierde posturile. Justificarea este că foarte mulți primari sau consilieri activează deja, neoficial, pentru alte partide decât cele din partea cărora au fost aleși, cazuri multe fiind înregistrate și în Ilfov. De fapt, a început să se instaleze o oarecare instabilitate în administraţia locală generată de apariția unor partide – PMP, PLR, ruperea USL, apariția ACL şi au început din ce în ce mai mulți primari să îşi exprime public susținerea pentru un partid, altul decât pe listele căruia au candidat. Au început să fie probleme în majoritățile consiliilor locale şi județene, susține Dragnea.

Dincolo de argumentele oficiale, de legalizarea traseismului beneficiază în special PSD, în perspectiva alegerilor prezidențiale. Asta pentru că aleșii locali sunt atrași de partidele mari aflate la putere pentru a avea acces la fonduri guvernamentale. La ora actuală, banii pentru administrația locală sunt împărțiți chiar de Liviu Dragnea, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale. Așadar, crește numărul primarilor PSD, UNPR și PLR.

Legea anti-traseism nu i-a împiedicat nici până acum pe primari să aducă voturi pentru candidații altor partide. În Ilfov avem, de exemplu, primarii PDL din Dragomirești și Dascălu care la alegerile din mai anul curent nu au luptat deloc pentru partidele pe listele cărora au fost aleși în 2012. Au făcut-o însă pentru alții, fără o situație juridică clară, pe când acum ar putea deveni cu acte membri ai unui partid. Acum, ei ar putea intra pe față în campanie electorală. Un alt efect al ordonanței va fi asigurarea majorităților pro-PSD în consiliile județene. Mai mulți șefi de consilii județene din PSD i s-au plâns lui Liviu Dragnea că nu mai au majorități pe plan local după ruperea USL. Liderii PSD au încercat să rezolve această situație printr-o alianță cu PP-DD, însă filialele partidului condus de Dan Diaconescu nu au acționat unitar.

Prim-ministrul Victor Ponta spune că nu întotdeauna dacă țipi mai tare înseamnă că ai dreptate și că a venit vremea să se facă ”și un pic de dreptate” pentru aleșii locali.

 Opoziția acuză: ”E o golănie politică!”

Așa cum era de așteptat, opoziția critică inițiativa lui Dragnea. În 2006, Guvernul de atunci era artizanul atragerii către PDL a peste 400 de primari ai PSD, dar apoi limita traseismul politic. Mai mult, 2006 nu era an electoral. ”Trebuie să terminăm odată cu migrația politică, trebuie să facem politică pentru România, pentru români, pentru economie, și nu de dragul grupurilor de interese oculte din interiorul partidelor”, declară liderul PNL, Klaus Iohannis. ”Eu sunt total împotriva unei astfel de înlesniri. Trebuie să terminăm odată cu migrația politică, trebuie să facem politică pentru România, pentru români, pentru economie, și nu de dragul grupurilor de interese oculte din interiorul partidelor”, consideră preşedintele PNL.

Vasile Blaga, președintele PDL, spune că o asemenea măsură arată clar cât de disperat este PSD pentru a obține cât mai multe voturi pentru Victor Ponta la alegerile pentru Cotroceni, încercând să ”momească” primarii opoziției. ”Primarii adevărați, caracterele adevărate, acum se văd. Dragi primari, care veți fi mituiți, veți avea probleme și voi și cei care vă dau banii. Iar pentru că-i luați ca mită electorală, în ianuarie vi-i vom lua înapoi”, declară Blaga.

”Este o golănie politică, Victor Ponta s-a transformat într-un șmenar care schimbă regulile în timpul jocului. Este o armă din arsenalul PSD pentru fraudarea alegerilor – să faci presiuni și să legalizezi traseismul primarilor înainte de alegeri”, afirmă, la rândul său, liderul deputaților PNL, George Scutaru.

PDL anunță, prin vocea prim-vicepreședintelui  Cătălin Predoiu, că va sesiza Comisia de la Veneția referitor la presiunile pe care PSD le face asupra primarilor PDL, precum şi la OUG prin care vicepremierul Liviu Dragnea legiferează ”furtul politic al primarilor”. De asemenea, europarlamentarul PDL Monica Macovei îl acuză pe Liviu Dragnea că ”legalizează o ilegalitate”.

Dragnea nu spune că acolo unde nu mai există o majoritate în jurul PSD, există o alta creată în jurul altei formațiuni politice, iar propunerile pot trece fără probleme. Nu în ultimul rând, nu este corect față de alegătorii care au votat un președinte de consiliu județean sau un primar atunci când persoana respectivă făcea parte dintr-un anumit partid. ”Lumea l-a votat pe X pentru că era din PDL sau PNL și făcea opoziție PSD. Acum, X poate trece la PSD fără nicio problem, iar alegătorii nu își mai regăsesc votul dat”.

Nu în ultimul rând, Ambasada SUA în România precizează că momentul ales pentru adoptarea unei asemenea ordonanțe guvernamentale este greșit ales.

 Ce spune legea:

 Potrivit actului normativ, primarii şi preşedinţii de consilii județene depun declaraţia la partidul politic sau la organizaţia minorităţii naţionale, după caz, din care optează să facă parte; autoritatea deliberativă a unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.

Consilierii locali, judeţeni şi supleanţii îşi vor anunţa opţiunea politică la partidul politic sau la organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale, după caz, din care optează să facă parte; autoritatea deliberativă pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.

Cei care nu vor depune această declaraţie rămân membri ai partidului politic sau organizaţiei minorităţii naţionale, după caz, pe listele partidului care a făcut parte dintr-o alianţă politică sau alianţă electorală, dacă acesta/aceasta continuă să existe din punct de vedere legal; devin independenţi, dacă partidul politic sau organizaţia minorităţii naţionale, după caz, dacă acesta/aceasta nu mai există din punct de vedere legal.

Secretarii unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, în termen de 10 zile de la expirarea termenului pentru exprimarea opţiunii politice de către aleşii locali, au obligaţia să comunice situaţia centralizatoare a aleşilor locali la instituţia prefectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here