Acasă Politic PRIMARII STRESAȚI IES MAI DEVREME LA PENSIE

PRIMARII STRESAȚI IES MAI DEVREME LA PENSIE

DISTRIBUIȚI

primari stresati 

Un proiect de lege propus de şase parlamentari PSD şi ALDE prevede ca primarii care au realizat stagiul complet de cotizare să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu un an pentru fiecare mandat de patru ani, dar nu mai puţin de 60 de ani, având în vedere condiţiile stresante de muncă. Iniţiatorii propunerii legislative consideră că primarii au condiţii de muncă de stres, răspundere şi trebuie să beneficieze de această facilitate. Ei au apreciat că, astfel, se vor corecta unele inechităţi între diferite categorii de pensionari.

”Având în vedere condiţiile de muncă ale primarilor, şi anume stres şi răspundere, prin această propunere legislativă s-a introdus un nou articol, respectiv art. 53 indice 1, prin care primarii care au realizat stagiul complet de cotizare să beneficieze de reducerea standard de pensionare cu un an pentru fiecare mandat de patru ani, dar nu mai puţin de 60 de ani”, au menţionat iniţiatorii în expunerea de motive. Proiectul va fi dezbătut mai întâi la Senat, for decizional fiind Camera Deputaţilor.

Inițiativa vine după ce, la sfârşitul lunii iunie, 29 de parlamentari PSD, PNL şi UDMR au propus, printr-un proiect de lege, ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene să beneficieze de pensii speciale, după modelul parlamentarilor.

Proiectul, care se află în consultare publică la Camera Deputaţilor, prevede că această pensie specială se acordă în limita a trei mandate şi se calculează înmulţind numărul lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Această pensie se indexează odată cu indemnizaţia şi se cumulează cu pensia din sistemul public şi cu orice alte venituri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here