Acasă Anchete Primarul suspendat al comunei Jilava, trimis în judecată într-un alt dosar de...

Primarul suspendat al comunei Jilava, trimis în judecată într-un alt dosar de corupție 

DISTRIBUIȚI

adrian-mladin-300x225Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Adrian Mladin, în prezent primar suspendat al comunei Jilava, pentru luare de mită, spălare a banilor și fals în declarații și a lui Marian Constantin, administratorul unei societăți comerciale, pentru dare de mită,  spălare a banilor și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În luna aprilie 2010, inculpatul Mladin Adrian, care exercita funcția de primar al comunei Jilava, județul Ilfov, s-a înțeles cu inculpatul Constantin Marian și cu o altă persoană, ca aceștia din urmă să înființeze o societate comercială în scopul de a obține contracte publice de la primăria comunei Jilava. La scurt timp de la înființarea societății al cărei asociat cu o cotă majoritară de participare era Constantin Marian, în luna iunie 2010, la nivelul comunei Jilava, a fost inițiată licitația publică în vederea încheierii acordului cadru denumit ”Lucrări de construcții civile – reparații și reabilitare construcții existente și execuție construcții noi” cu o valoare estimată de 9,5 milioane de euro.

Acordul cadru prevedea încheierea, în următorii patru ani, a mai multor contracte subsecvente cu societatea câștigătoare pentru 18 obiective de investiții de interes local la nivelul comunei Jilava. Cum societatea nou înființată nu putea să îndeplinească criteriile de selecție stabilite de autoritatea contractantă pentru un acord cadru de asemenea anvergură, inculpatul Mladin Adrian a făcut demersuri, astfel încât să fie formată o asociere cu alte firme, al cărei lider să fie însă firma nou înființată. În urma licitației organizate a fost declarată câștigătoare asocierea de firme unde lider era societatea comercială a inculpatului Constantin Marian. Ulterior, în baza acordului cadru, în perioada 2010 – 2011 între comuna Jilava prin primar, inculpatul Mladin Adrian și asocierea de firme reprezentată de inculpatul Constantin Marian s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, în valoare de 3.271.607,59 lei, 2.593.258,29 lei, 1.454.654,48 lei și 1.087.914,66 lei. În luna ianuarie 2011, la nivelul comunei Jilava, s-a desfășurat și procedura de achiziție publică, prin modalitatea cerere de ofertă pentru încheierea unui acord cadru de lucrări de arhitectură peisagistică în comuna Jilava, în valoare estimată de 3 milioane de euro. Singurul participant la licitație a fost societatea reprezentată de inculpatul Constantin Marian, societate ce a fost declarată câștigătoare, deși nu îndeplinea nici una din cerințele minime de calificare prevăzute în documentația de atribuire. Ulterior, în baza acordului cadru, în cursul anului 2011, între comuna Jilava prin primar, inculpatul Mladin Adrian și societatea respectivă, prin inculpatul Constantin Marian s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului cadru în valoare de 67.352,88 lei, 1.112.569,95 lei, 1.593.932,77 lei și 962.184 lei. Toate activitățile privind semnarea documentației din partea comunei Jilava cu ocazia procedurilor de achiziție publică, încheierea celor două acorduri cadru, încheierea și executarea celor 8 contracte subsecvente, cât și aprobarea și achitarea sumelor aferente acestora către societatea inculpatului Constantin Marian s-au făcut de către inculpatul Mladin Adrian, în calitatea acestuia de funcționar public, în temeiul atribuțiilor și prerogativelor funcției de primar al comunei Jilava.

În schimb, inculpatul Mladin Adrian a primit mită în bani și în bunuri de lux, toate în cuantum de 5.065.853,32 lei, după cum urmează: 1.347.610,85 lei reprezentând sume de bani ridicate în numerar, în perioada 30 noiembrie 2010 – 16 decembrie 2011, de la ATM-uri din conturile bancare ale societății câștigătoare a contractelor, prin intermediul cardurilor bancare aflate la dispoziția inculpatului Mladin Adrian (corespunzătoare celor 556 de retrageri de numerar din ATM-uri): 385.500 lei reprezentând sumele de bani ridicate de la ghișeul băncii în numerar de către inculpatul Constantin Marian și date ulterior direct inculpatului Mladin Adrian, în perioada 26 noiembrie 2010 – 9 decembrie 2011: 29.409,18 lei reprezentând plățile efectuate de inculpatul Mladin Adrian prin POS din conturile societății câștigătoare a contractelor -3.303.333,29 lei reprezentând bunurile de lux achiziționate în perioada noiembrie 2010 – martie 2012 de către societatea inculpatului Constantin Marian, bunuri destinate construirii, amenajării și utilării imobilului inculpatului Mladin Adrian situat în comuna Jilava. Cea mai mare parte a sumelor primite de către Mladin Adrian drept mită (cu excepția plăților prin POS) au fost destinate construirii, amenajării și utilării în perioada noiembrie 2010 – martie 2012 a imobilului său situat în comuna Jilava.

După edificarea, amenajarea și utilarea imobilului, inculpatul Mladin Adrian a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care a simulat că l-a vândut unei persoane din familie, cu suma declarată de 150.000 de euro. În realitate, cumpărătorul nu a plătit nici o sumă de bani, contractul fiind fictiv și încheiat în scopul ascunderii originii ilicite a bunului edificat pe numele inculpatului Mladin Adrian. În anul 2012, împotriva societății administrate de inculpatul Constantin Marian s-a formulat o cerere de intrare în insolvență.
În aceste condiții, inculpatul Constantin Marian a întocmit mai multe înscrisuri în fals pentru a justifica retragerile de numerar și bunurile ce reprezintă obiectul infracțiunilor de luare și dare de mită. Astfel, inculpatul Constantin Marian a întocmit convențiile datate 16.04.2013 și 15.05.2013 și mai multe facturi fiscale, toate înscrisuri sub semnătură privată cu caracter fals. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Mladin Adrian și Constantin Marian. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

Precizăm că, în datele de 21 decembrie 2011, respectiv 14 februarie 2012, inculpatul Mladin Adrian a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru infracțiuni similare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here