Acasă Info Local OTOPENI: Proiectul ”Ana Aslan” trebuie recuperat

OTOPENI: Proiectul ”Ana Aslan” trebuie recuperat

DISTRIBUIȚI

La Clinica Otopeni a Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie “Ana Aslan” a avut loc simpozionul “Gerontologia socială, a III-a dimensiune a conceptului Acad. Ana Aslan”, eveniment, în cadrul căruia a fost decernată și medalia aniversară Ana Aslan, 120 de ani de la naştere şi 65 ani de la înfiinţarea Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie “Ana Aslan”.

“Ana Aslan a fost un deschizător de drumuri, şi-a dorit şi a reuşit să transforme institutul. Personalităţi marcante ale vremii au frecventat acest loc, beneficiind de tratamentele inovatoare. Odată cu dispariţia Anei Aslan, institutul a început să strălucească din ce în ce mai puțin”, a remarcat dr. Ovidiu Peneș, managerul instituției. Acesta și-a exprimat dorința de a readuce notorietatea internațională a institutului: ”Ne dorim  ca împreună cu personalităţile vremii actuale să aducem lumina de altă dată în această instituţie”, arătând că pentru acest lucru sunt necesare investiții pentru ca atât spaţiul de cazare, cât și aparatura medicală să se ridice la nivelul anului 2017, astfel încât tratamentele să fie accesibile tuturor tipurilor de pacienţi.

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici s-a referit la rolul important pe care Ana Aslan, fondatoarea geriatriei în România, l-a avut în societate: “Ana Aslan şi-a construit cariera prin muncă, parcurgând cu rigurozitate toate etapele, adoptând o poziţie optimistă, geriatria devenind un element important de preocupare în vremurile acelea. Meritul său este că a ştiut să injecteze în mintea elitelor româneşti ideea aceasta a importanţei geriatriei, această descoperire fiind un moment foarte important în istoria medicinei noastre”.

Referindu-se la dimensiunea socială a activității Anei Aslan, academicianul Bălăceanu – Stolnici a subliniat și viziunea umanistă a acesteia, amintind despre actele de caritate pe care le-a făcut, dar care, din motive politice, au fost trecute sub tăcere.

”Ana Aslan realizase un cămin la etajul unu al institutului care avea două aspecte: cămin propriu-zis, dar şi  o bază de cercetare, reuşind să realizeze un adăpost pentru o serie de persoane, elite româneşti remarcabile care au fost marginalizate în acea perioadă a vremii, care erau condamnate la moarte în mizerie şi care au trăit ani de zile în condiţii umane. Acest lucru l-a făcut pe propria răspundere, fiind chiar anchetată, nevoită să plăteasca o amendă mare, dar a făcut acest lucru pentru propria ei mulţumire sufletească” a mai adăugat Constantin Bălăceanu-Stolnici.

Ideea revigorării Institutului Ana Aslan a fost salutată și de dr. Vasile Cepoi, președintele ANMCS, care a amintit că proiectul Ana Aslan trebuie recuperat, deoarece a fost însuşit în multe locuri din lumea aceasta, fără nici un drept, astfel că trebuiesc făcute eforturi de recuperarea brandului.

Fondat în 1952, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie ”Ana Aslan” este prima instituție de acest gen din lume, în 1964 fiind propus țărilor dezvoltate de președintele OMS ca model de Institut de geriatrie.

Printre pacienţii celebri ai creatoarei primului Institut de Geriatrie din lume s-au numărat Charlie Chaplin, Jackie Kennedy, Salvador Dali, Marlene Dietrich sau Indira Gandhi.

2 COMENTARII

  1. Recenzia evenimentului evidentiaza tematica simpozionului dedicat aniversarii Profesoarei Aslan cat si aniversarea a 65 de ani de existenta a Institutului fondat de catre Acad. Ana Aslan .
    Mesajul transmis de catre cei prezenti a fost acela de necesitatea continuarii si dezvoltarii conceptului Ana Aslan .

  2. De vreo 25 de ani aud asta-dezvoltare si continuare a ceea ce a facut D-na cercetator Ana Aslan,dar in acest timp nu s-a facut nimic in acest sens,nici macar intretinerea institutului,care este de o grandoare rar intalnita! De ce? Pai hai sa va spun eu! De-a lungul guvernarii „alesilor”,acestia s-au intrecut fiecare in parte la a pune”laba” pe acest institut. Sa vi-i spun :Copos voia sa-l faca hotel,Nastase sa-l faca numai pt straini,Udrea voia si ea ceva de genul wellness….aaa,si-l mai voia si d-nul Ilie Nastase ca de… e frumos institutul si ar fi acolo o proprietate privata aducatoare de multi bani (asta cam ce am auzit si eu de prin cercurile „lumii bune”) Asa ca , vedeti voi,oameni buni de ce nu s-a concentrat nimeni sa faca ceea ce trebuia de fapt!Mare lucru faptul ca nu le-a iesit! Aaaa,mai este acolo o d-na administrator care are si ea vreo 30 de anisori de cand tine cu dintii(sau mai stiu eu cu ce) de scaunelul ei,dar nu face absolut nimic pt buna functionare( decat cand este fortata sa justifice niste cheltuieli,pac,mai achizitioneaza si ea cate ceva. Pai cum sa mai arate si sa functioneze bine frumusetea aia de Institut care era unic,la vremea aceea in Europa. Cand vreodata,nemernicii astia cu putere de decizie,scursurile astea,vor face ca Institutul Ana Aslan sa arate si sa funcioneze la adevarata lui valoare?!??. Offf,cine am fost si cine am ajuns!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here