Acasă Cultura Radio România Cultural 2018 a premiat Excelența în Cultură

Radio România Cultural 2018 a premiat Excelența în Cultură

DISTRIBUIȚI

Luni, 19 martie, la Teatrul Odeon, Radio România a premiat excelența în cultură, în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Galei Premiilor Radio România Cultural.

Prezentat de Daniela Ivanov și Radu Croitoru, realizatori la Radio România Cultural, show-ul, care a avut loc sub sloganul ”Cultura ne dă speranță”, a avut multe momente inedite, dar și emoționante, precum cel în care publicul din sală a ascultat un mesaj transmis de actrița Tamara Buciuceanu-Botez, laureată a premiului Radio România 90, în timp ce pe un ecran circular au rulat fotografii puțin cunoscute ale domniei sale.

Premiile pe secțiuni:

Premiul pentru POEZIE a ajuns la Dan Coman, pentru volumul de poezie Insectarul Coman, apărut la Editura Charmides.

Premiul pentru PROZĂ i-a fost înmânat lui Bogdan-Alexandru Stănescu, pentru romanul Copilăria lui Kaspar Hauser, apărut la Editura Polirom.

Premiul pentru TEATRU i-a revenit lui Lucian Vărșăndan, pentru excelența managementului vizionar și coerența strategiei artistice a Teatrului German de Stat din Timișoara.

Premiul pentru FILM i-a fost înmânat regizorului Daniel Sandu, pentru producția Un pas în urma serafimilor.

Premiul pentru ARTE VIZUALE i-a fost decernat lui Gheorghe Rasovszky, pentru expoziția retrospectivă aNORMAL, deschisă la MNAC în noiembrie 2017.

Premiul pentru ȘTIINȚE a ajuns la echipa revistei Știință & Tehnică pentru Marea Expediție Americană, cea mai importantă expediție din istoria de peste 70 de ani a revistei Știință & Tehnică, un proiect multimedia unic în presa românească, desfăşurat între 14 și 31 august 2017, prin care trei echipe ale revistei s-au dus în Statele Unite şi au stat de vorbă cu cercetători și profesori români din Statele Unite ale Americii, cu specialiștii NASA despre cucerirea planetei Marte cu echipaj uman şi au transmis LIVE cel mai spectaculos fenomen astronomic al anului 2017, Marea Eclipsă Americană.

Premiul pentru MUZICĂ a fost revendicat de pianista Dana Ciocârlie, care a lansat Integrala pieselor pentru pian solo de Robert Schumann. Este o premieră în istoria înregistrărilor din întreaga lume – o integrală live, alcătuită din 13 CD-uri înregistrate într-o serie de concerte şi recitaluri susţinute pe parcursul a cinci ani.

Premiul pentru EDUCAȚIE a fost obținut de Asociația Astronomică Pluto, pentru Muzeul Iluziilor, un muzeu național itinerant creat între magie, știință și educație. Conceptul este unul unic în România și are un caracter interactiv – vizitatorii pot înțelege cum funcționează iluziile datorită explicațiilor oferite de ghizi. Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff și un theremin, instrumentul muzical la care poți cânta fără să îl atingi, sunt doar câteva dintre lucrurile care îi așteaptă pe vizitatori.

Premiul pentru IMPLICARE CIVICĂ a ajuns la Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu, pentru proiectul MagicHOME, pentru faptul că, dincolo de un acasă departe de casă pentru părinții copiilor bolnavi de cancer, au pus bazele construirii unui ”împreună” fundamentat de o coeziune socială și umană fără precedent în România contemporană.

Au fost acordate și trei premii speciale:

Premiul Centenar a ajuns la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

Premiul Excelența în Cultură a mers la Filarmonica ”George Enescu”.

Premiul Radio România 90 i-a fost acordat acordat actriței Tamara Buciuceanu-Botez.

A XVIII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural este un eveniment produs de Radio România Cultural, în parteneriat cu Teatrul Odeon și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here