Acasă Info Local REFACEREA USL, O PETARDĂ PENTRU CINE VREA SĂ CREADĂ

REFACEREA USL, O PETARDĂ PENTRU CINE VREA SĂ CREADĂ

DISTRIBUIȚI
Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului
Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului
Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului

Călin Popescu – Tăriceanu şi mai multe persoane din anturajul său utilizează titulatura unui partid care nu există oficial, o formațiune cu care PSD va reface în această săptămână Uniunea Social Liberală.

Protocolul de refacere a USL „va fi semnat în această săptămână, înaintea turului II la prezidenţiale de PSD şi PLR”, precum şi de ”celelalte formaţiuni componente”. Tăriceanu a menţionat că nu este vorba de o refacere simbolică, ci despre una de substanţă, şi a precizat: ”Sigur că nu putem să punem noul proiect într-o suprapunere perfectă peste cel vechi. Dar ceea ce e important e că vom avea din nou o construcţie politică în care să fie reprezentat PSD şi PLR”.

În acest fel, fostul prim-ministru și deputat de Ilfov, Tăriceanu, încearcă să păcălească electoratul mai puţin informat (în special cel din mediul rural şi din oaşele mici) şi să genereze confuzie. Pentru că USL nu se poate reface şi nici o altă alianţă între PSD şi PLR nu se poate constitui ofical, la tribunal, potrivit legii.

Reamintim că USL nu se poate reface decât în situaţia în care părţi semnatare sunt cele originale: PSD, PNL şi PC. Or, se ştie, PNL face parte din altă alianţă, iar USL nu mai există din martie 2014.

Titulatura şi sigla USL nu pot fi utilizate, conform Legii partidelor politice, de o alianţă formată din alte partide decât cele care au format iniţial USL, adică PSD, PNL şi PC. Deci o alianţă între PSD, PC şi un alt partid nu poate purta titulatura USL.

PSD şi PLR nu pot forma nicio alianţă pentru că PLR nu există. Gruparea politică din jurul lui C.P. Tăriceanu şi care în media se prezintă sub numele de PLR nu este înregistrată în registrul partidelor politice. Gruparea condusă de C.P. Tăriceanu a preluat PNM (Partidul Naţional al Mediului), dar Tribunalul Municipiului Bucureşti a respins pe 23 septembrie 2014 cererea PNM de transformare în PLR.

Așadar, PSD poate forma o alianţă cu gruparea Tăriceanu, dar aceasta din urmă va fi obligată să utilizeze numele de PNM.

În situaţia în care, chiar şi la nivel declarativ doar, se va face referire la o alianţă în PSD, PC şi PLR, vom fi în faţa unei dezinformări şi a unui organism nul din punct de vedere juridic.

În Ilfov, la primul tur al prezidențialelor, Tăriceanu a obținut 7,59% din voturi, 14.500 de alegători votându-l în calitate de independent. În ciuda alianței cu Ponta, Tăriceanu nu va putea redirecționa voturile către acesta la alegerile din 16 noiembrie, mulți dintre alegătorii săi votând, de fapt, pentru o ”a treia cale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here