Acasă Educatie REFORMA BUNULUI SIMȚ

REFORMA BUNULUI SIMȚ

DISTRIBUIȚI

O lege cât 100. Așa poate fi caracterizată, scurt, propunerea legislativă care vizează modificarea OG 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale. Nesimțiții care aruncă gunoi pe fereastră, fac mizerie pe stradă sau în parcuri vor primi amenzi de 2.500 de lei. Este poate cea mai importantă reformă socială din ultimii 25 de ani.

Viața la bloc înseamnă pentru unii a face și a păstra curățenie doar în casă. Ce e în afara locuinței, Dumnezeu cu mila. Pentru babuini înseamnă că poți arunca obiecte și resturi menajere oriunde și oricum. Pentru mulți, tineri sau vârstnici, de la oraș sau de la țară, o plimbare în parc înseamnă să arunci resturi de semințe pe alei, să rupi flori și să scuipi în toate părțile după ce ai băut energizante sau alcool și, mai nou, să-ți faci nevoile pe unde te apucă. Despre gălăgie nu mai vorbim, că e la ea acasă peste tot. Că așa ne e neamul: zgomotos și mahalagiu.

Când a fost vorba de sancțiuni, membrii Comisiei senatoriale pentru Administrație Publică și Organizarea Teritoriului au considerat că inițiativa ar trebui respinsă deoarece autoritățile locale sunt cele care stabilesc amenzile, astfel încât să nu se aducă atingere principiului autonomiei locale. În același timp, inițiatorii susțin că, deși consiliile locale trebuie să ia măsuri pentru a preveni aruncarea gunoaielor, practica a arătat că hotărârile acestora nu produc efecte juridice. Încele din urmă, legea a plecat la Camera Deputaților.

Mai are sens să spunem cum e prin alte părți? Oamenii respectă legea cu strictețe pentru că amenzile sunt usturătoare și chiar se aplică. Și astăzi, potrivit OG 21/2002, suntem obligați să întreținem și să curățăm locuințele, anexele gospodărești, curțile și împrejmuirile, fațadele locuintelor și ale altor construcții amplasate la stradă, să le zugrăvim periodic. De asemenea, suntem obligați să păstrăm curățenia pe trotuare, pe partea carosabilă a străzii, pe porțiunea din dreptul gospodariei și a locurilor de parcare folosite, să îndepărtăm zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuim, să păstrăm curățenia în toate locurile publice. Numai că amenzile nu se aplică daccă nu respectăm legea întrucât Poliția Locală există doar pe hârtie, iar inspectorii de la primărie nu fac teren, deci babuinii își fac de cap așa cum știu ei: cu multă nesimțire.

Nu pot încheia fără să vă spun că recent, într-o țară arabă, antrenorul român de fotbal Valeriu Tiță, supărat că echipa sa e dezavantajată de arbitraj, a scuipat în direcția arbitrului în semn de protest. Gestul său, surprins, culmea, de un cameraman român, l-a costat patru etape de suspendare, 5.000 de dolari amendă și desfacerea contractului de muncă. Asta pentru că e străin. Dacă ar fi fost de-al locului, ar fi fost și bătut cu biciul.

Am schimbat, așadar, economia, ne lăudăm că suntem compatibili cu Europa civilizată în multe cazuri, facem tot felul de campanii, dar nu putem reforma bunul simț. De ce oare? – Cătălin DRAGOMIR

1 COMENTARIU

  1. Sunt de acord cu tine că PDL e un rău mai mititel dece2t PSD, dar cu o nunaţă. Nu cred că e o direefnţă vizibilă eentre unii ca Flutur, Ştefan, Falcă şi unii ca Dragnea, Vanghelie, Mazăre. cen schimb, een PDL există pe le2ngă baroni şi un grup (een jurul ISP) care ge2ndeşte un proiect pe termen lung şi are influenţa necesară să-l determine pe Băsescu să eempingă lucrurile. Mai cred că marele ce2ştig al mandatului lui Băsescu sunt comisiile prezidenţiale şi rezultatele lor şi că acest ce2ştig are directă legătură cu grupul ISP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here