Acasă Cultura Regiunea București – Ilfov stă prost rău la capitolul apă și canal

Regiunea București – Ilfov stă prost rău la capitolul apă și canal

DISTRIBUIȚI

wc1 

Ilfovul s-a străduit mult, însă Bucureștiul a preferat scandalurile

În ultima ediţie a Eurostat privind progresul social, regiunea Bucureşti – Ilfov ocupă un loc situat spre coada clasamentului celor 272 de regiuni europene luate în calcul.

Indexul referitor la progresul social calculat de Comisia Europeană măsoară fiecare regiune din blocul comunitar. Acest indicator se bazează pe PIB, salariul mediu, rata angajărilor, serviciile de sănătate de care beneficiază cetăţenii din zona respectivă, ca şi servicii de bază cum ar fi alimentarea cu apă şi canalizarea. Pe scurt, indicele privind prograsul social se bazează pe 15 indicatori, furnizaţi de Eurostat, Biroul de Statistică al Uniunii Europene.

Regiunile care stau cel mai bine la progresul social sunt în nordul continentului, la polul opus sitându-se regiuni din Bulgaria şi Româ. În cazul ţării noastre, cele mai grave probleme la progresul social sunt în Moldova şi Muntenia, din aceasta din urmă lipsind însă regiunea Bucureşti-Ilfov, care se constituie ca o adevărată ”enclavă” în zonă.

La mai toate capitolele, regiunea Bucureşti-Ilfov o surclasează pe cea sud-vestică din Bulgaria, în care se află capitala statului vecin, Sofia. Indexul progresului social are la Bucureşti o valoare de 51,05 (locul 255 din 272 de regiuni analizate), iar la Sofia de numai 49,49 (locul 258 din 272). O diferenţă mică, dar care ne face şi pe noi, bucureştenii, să simţim că nu suntem chiar ultimii din Europa.

Şi la capitolul PIB pe locuitor Bucureşti-Ilfov stă mai bine decât regiunea din care face parte Sofia – 30.700 de dolari, faţă de numai 19.600 de dolari. Spre comparaţie, regiunea europeană care stă cel mai bine la acest capitol este regiunea Londra (opt milioane de locuitori), cu 80.400 de dolari pe cap de locuitor.

De fapt, regiunea Bucureşti-Ilfov stă mai bine decât sud-vestul Bulgariei la aproape toate capitolele. La nutriţie şi asistenţă medicală de bază bucureştenii sunt pe locul 257, faţă de 259 la Sofia, la capitolul locuinţă – locul 263 faţă de 271 (pe penultimul loc în UE!), la drepturi individuale (145 faţă de 269), la acces la educaţie superioară (74 comparativ cu 101) şi lista ar putea continua.

Avem mai multe latrine în fundul curţii decât bulgarii

Sunt însă şi unele domenii în care sofioţii îi surclasează pe bucureşteni. Dacă este să privim la capitolul referitor la accesul la educaţie de bază, constatăm că sud-vestul Bulgariei se clasează pe un loc fruntaş, 26 din 272, faţă de 87, unde se clasează regiunea Bucureşti-Ilfov.

Apoi, nu este deloc de neglijat faptul că locuitorii din zona Sofiei au mai puţine latrine în fundul curţii decât cei din regiunea Bucureşti – Ilfov. Regiunea din jurul capitalei bulgare se situează pe locul 211 în Uniunea Europeană la capitolul apă şi canalizare, faţă de 262, unde se plasează Bucureştiul şi împrejurimile.

În ultimii patru ani, în Ilfov s-au făcut eforturi substanțiale pentru introducerea apei și a canalizării, nu același lucru putându-se spune despre București, aici scandalurile legate de primarii de sector fiind în prim-plan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here