Acasă Educatie S-a stins Draga Olteanu Matei

S-a stins Draga Olteanu Matei

DISTRIBUIȚI

Actriţa Draga Olteanu Matei a încetat din viaţă, noaptea trecută, la Spitalul Judeţean ”Sfântul Spiridon” din Iaşi.  Actriţa, care avea 87 de ani, a ajuns la Iaşi vineri după-amiază în stare gravă, cu hemoragie digestivă masivă, fiind trasportată de la Spitalul din Piatra Neamţ.

Draga Olteanu Matei a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” în 1956 şi a debutat în teatru în acelaşi an, în piesa ”Ziariștii” de Alexandru Mirodan.

A cunoscut consacrarea cu roluri în piese din dramaturgia autohtonă: ”Coana Chirița” după Alecsandri, ”Gaițele” de Kiritescu (1977), ”Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea.

În televiziune a făcut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea, jucând-o pe Veta, soția lui Nea Mărin.

Cuplul Veta – Nea Mărin a ajuns şi pe marele ecran, în filmul lui Sergiu Nicolaescu, ”Nea Mărin miliardar”.

După ce s-a pensionat 2007 şi a părăsit scena Teatrului Naţional, Draga Olteanu Matei s-a retras la Piatra Neamț, unde a înființat compania teatrală ”Teatrul Vostru”.

A fost decorată în 2002 cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, pentru ”prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit (…) cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

De asemenea, în octombrie 2014, într-o ceremonie care a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia, actriţa a primit din partea Casei Regale decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here