Acasă Economie SĂ TRĂIȚI ȘI MAI BINE!

SĂ TRĂIȚI ȘI MAI BINE!

DISTRIBUIȚI

MSa traiti mai bineinisterul Finanţelor a publicat proiectul noului Cod Fiscal. Un capitol se referă la impozitul forfetar, redenumit, cu această ocazie, ”impozit specific”. Impozitul forfetar a fost introdus iniţial de Guvernul Boc sub denumirea de impozit minim şi a fost reluat, anul trecut, de Guvernul Ponta. Impozitul va fi plătit de agenţii economici din următoarele domenii: întreţinerea şi repararea autovehiculelor, hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare, facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată, parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, alte servicii de cazare, restaurante, activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente, alte servicii de alimentaţie, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor. Societăţile care au venituri de peste 70% din aceste activităţi vor plăti impozitul specific. Acesta este plătit dacă cifra de afaceri anuală netă este de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, active totale nu depăşesc 43 mili­oane euro, iar numărul mediu anual de salariaţi este mai mic de 250. Adică de toți.

De exemplu, proprietarul unui restaurant cu o suprafaţă de 150 metri pătraţi din centrul Capitalei va plăti un impozit specific de 17.136 lei pe an (3.900 de euro), în timp ce pentru o ­shaormerie de peste 50 metri pătrați se vor achita cel puţin 12.474 lei (2.835 euro). Formula de determinare a impozitului forfetar ia în calcul rangul localităţii, dar şi al zonei din ­municipii şi marii poli regionali ­(Brasov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Timişoara), suprafaţa localului şi un coeficient de ­sezonalitate. Cel mai mare impozit ­va fi achitat de restaurantele de peste 300 de metri pătraţi din zona A a ­Capitalei, care vor plăti 22.680 de lei/an.

Penalizări de 100% 

O altă prevedere a noului cod permite Fiscului să aplice mari penalizari pentru nedeclararea sau ”subdeclararea” unor venituri. Potrivit articolului 163, pentru obligațiile fiscale principale nedeclarate de contribuabili și stabilite de Fisc prin decizii de impunere se datoreaza o penalitate de 10% din obligațiile fiscale principale nedeclarate, dacă suma stabilită nu depășește 10% din fiecare creanța fiscală declarată sau 25% din obligațiile fiscale principale nedeclarate, dacă suma stabilită depășește 10% din fiecare creanțăa fiscală declarată.

În plus, actul normativ prevede ca penalitatea de nedeclarare este de 100.000 lei, dacă prin aplicarea procentelor menționate aceasta depășește 100.000 de lei. Dacă se constata că e vorba de evaziune fiscală, penalizările se majorează cu 100%.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here